Soarele, prieten sau dusman? Avantajele si dezavantajele expunerii la soare

avantaje-soareMult asteptata vara si-a intrat pe deplin in drepturi, iar gandul nostru fuge la malul marii. Ne este dor sa ne desfatam cu razele de soare, sa ne balacim in valurile inspumate ale marii si sa ne pictam pielea cu cel mai intens si ravnit bronz. Soarele ne va insoti o perioada buna de aici incolo, asa ca trebuie sa stim exact daca mergem la brat cu un prieten sau cu un dusman, caci pe cat de multe si placute sunt beneficiile pe care dragul soare le aduce sanatatii si frumusetii, pe atat de nocive si nefaste pot fi efectele sale.



Vitamina D, vitamina soarelui

Vitamina D se mai numeste si vitamina soarelui si pe buna dreptate isi merita acest statut, deoarece cea mai mare cantitate din aceasta vitamina se sintetizeaza in prezenta sa. Vitamina D este indispensabila functionarii corecte si sanatoase a sistemului muscular si osos, ajutand la fixarea calciului in oase. Totodata, o cura responsabila de soare previne aparitia osteoporozei si combate artrita reumatismala si rahitismul.

Soarele alunga depresia

Ati observat ca, atunci cand stati la plaja, va simtiti relaxati si fericiti? Explicatia vine din faptul ca, pe de o parte, soarele blocheaza melatonina, hormonul responsabil cu somnul. Pe de alta parte, tot soarele stimuleaza si secretia de endorfine, responsabile cu crearea starii de buna dispozitie. Rezultatul? Soarele combate eficient depresia!

Soarele, un veritabil medicament

Oamenii de stiinta au reusit sa demonteze mitul conform caruia soarele nu aduce niciun beneficiu sanatatii. Studii recente au concluzionat ca o expunere moderata la soare poate preveni boli grave sau incurabile ca diabetul, scleroza multipla, hipertensiunea arteriala, dar si cancerul de colon, de prostata, de san si cel al ganglionilor limfatici. De asemenea, expunerea la soare scade riscul infarctului miocardic.

Soarele trateaza afectiunile pielii

Studiile arata ca razele ultraviolete sunt benefice persoanelor care sufera de psoriazis, de acnee, de eczeme sau dermatita atopica, explicatia venind din faptul ca soarele are efect antiinflamator si antibacterian asupra dermului. Expunerea controlata la soare reduce proliferarea celulelor cutanate responsabile de aparitia psoriazisului, reduce mancarimea si roseata in cazul eczemelor, minimizeaza efectele acneei si, sub influenta vitaminei D, pielea capata elasticitate si este stimulata productia de colagen.

Si totusi…

Daca pana aici am putea afirma ca soarele ne este un bun prieten, iata ca exista si cateva contraargumente care ne pun pe ganduri. Cel mai frecvent afectata de razele ultraviolete emise de soare este chiar pielea noastra. Daca ne expunem in exces, la ore de varf si fara protectie, riscam sa o deshidratam si astfel sa o supunem imbatranirii premature. O consecinta nefasta este pierderea elasticitatii epidermei care conduce, implicit, la aparitia ridurilor. Pe de alta parte, pielea se poate pigmenta, pot aparea pistrui si alunite si, in cel mai grav caz, se poate dezvolta cancerul de piele.

Feriti-va de… insolatie!

Persoanele care petrec ore in sir la soare si nu se hidrateaza corespunzator pot face insolatie, afectiune care, intr-o faza grava, se poate trata doar la medic. Pot aparea dureri de cap, vertijuri, stari de greata sau deshidratari pronuntate ale organismului. De obicei, insolatia este insotita si de arsuri ale pielii, arsuri care isi pot lasa amprenta definitiv asupra tesutului cutanat. Daca aveti cicatrici recente, este indicat sa nu le vada soarele, caci se pot pigmenta definitiv.

Soarele afecteaza vederea

Un alt efect nefast al expunerii indelungate la soare este vatamarea vederii; retina si corneea pot fi afectate iremediabil, iar cataracta se poate dezvolta, motiv pentru care ochelarii cu lentila de protectie UV devin indispensabili vara. De asemenea, parul poate fi usor afectat de soarele in exces, rezultatul fiind uscarea si caderea sa. Pe langa palarii, turbane si esarfe, este recomandat sa se foloseasca solutii speciale de protejare a parului, cu factor de protectie solara inclus.

Farmacistii Catena recomanda produsele Genera. Daca iti doresti sa-i oferi pielii tale o ingrijire adecvata dupa expunerea la soare, atunci cu siguranta vei fi incantata de lotiunea hidratanta dupa plaja cu vitamina E si aloe vera de la Genera! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Madalina Manole