Retrospectiva 2010: Cele mai spectaculoase rochii ale designerilor internationali

thumbVoi trece in revista cele mai interesante si impresionante creatii ale sezonului toamna-iarna 2010/2011.

 

In fiecare an, designerii de haute couture prezinta creatii cu adevarat spectaculoase, care ne incanta privirile si ne starnesc invidii. Pentru ca ar fi pacat sa treaca neobservate, voi trece in revista cele mai interesante si impresionante creatii ale sezonului toamna-iarna 2010/2011.

 

 

1.    Pentru locul intai, consider ca cea mai potrivita este rochia Dior ce se deschide intr-o explozie florala de albastru si roz, o creatie cu adevarat fabuloasa.

2.    Pe locul doi este rochia aurie cu guler inalt de la Alexander McQueen ce degaja un aer regal incontestabil. Designerul nu mai este printre noi, insa creatiile sale inca fac senzatie.

3.    Pretioasa creatie a lui Franck Sorbier care pare construita din foite de aur este pe locul trei. Rochia are un aer ireal si trimite cu gandul la o costumatie pentru o printesa din spatiu, stapana a unei planete indepartate si misterioase.

4.    Locul patru i l-am rezervat rochiei Givenchy, care e o adevarata bijuterie. Este atat de elaborata si de minutios lucrata, incat te duce cu gandul la rochia unei regine si te face sa vrei sa o ai macar expusa la loc de cinste pentru a o putea studia ca pe orice exponat pretios de muzeu.

5.    Movul aprins dintr-o alta creatie a lui Christian Dior te fascineaza pur si simplu, iar imbracand-o cred ca nu ai putea simti decat ca te afli in cupa unei  flori uriase si uimitoare. De aceea i-am atribuit locul cinci. Pe aceeasi pozitie as pune si rochia Franck Sorbier de un roz dulce care pare a fi confectionata din serbet de catre un maestru cofetar. In orice caz este delicioasa.

 

{besps}articole_ianuarie/rochii|width=450|height=450{/besps}

 

6.    Pe locul sase concureaza doua creatii haute-couture ale casei Dior, amandoua in culori desprinse din penajul pasarilor exotice si din coloritul florilor tropicale. Rochia galben fluorescent pare creata pentru hora bucuriei, iar rochia neagra ce se termina in nuante diafane de roz si alb ma duce cu gandul la o pasare rara, de un negru regal, a carei coada in degrade roz iti aduce aminte de toate minunile pe care numai natura le poate face.

7.    Pe locul sapte as pune rochia Chanel de un verde stralucitor, in ape, ce bate spre auriu. Ma face sa visez la vesmintele spiridusilor de plante sau la solzii pretiosi ai unui peste fermecat.

8.    La concurenta pentru locul opt sunt doua creatii ale aceleiasi case de moda: On aura tout vu. Rochia asimetrica in dungi verticale, roz, compusa parca din crema de capsuni, zmeura si coacaze asezata in straturi si rochia albastra de sirena cu spatele cusut integral din solzi stralucitori nu pot trece neobservate.

9.    Pe locul noua este rochia casei Three as four din linii curbe colorate si impletite, ca o pictura abstracta in ulei. Tot aici se afla rochia Chanel in dungi orizontale si romburi gri si albastru stralucitor, care pare ca este creata din apa de mare impletita cu razele soarelui. Un vesmant acvatic cu o textura fluida care intra in contrast cu formele geometrice in care este desenata.

10.  O rochie foarte frumoasa este si pe locul zece, creatie a aceleiasi case care ocupa si locul intai: Dior. O rochie lunga, din multe suprapuneri, in roz, rosu si alb. Ma duce cu gandul la costumele de hartie creponata pe care le poarta copiii mici la serbari si la un imens buchet multicolor de muscate.

Aceste rochii sunt adevarate opere de arta, explozie de creativitate, de culoare, de frumos. O lume in care oamenii ar fi imbracati in astfel de creatii spectaculoase ar fi cu siguranta fascinanta, mult mai frumoasa si mai placuta. Insa cum acest lucru nu pare posibil, nu ne ramane decat sa le admiram de la distanta.

Text: Bianca Badescu

Foto: vogue.fr