Ridurile de expresie: emotiile scrise pe chip

Ridurile de expresie: emotiile scrise pe chipAtunci cand radem, cand ne incruntam sau cand ne miram, de exemplu, muschii faciali creeaza riduri. Acestea sunt ridurile de expresie, care sunt cele mai adanci si cel mai greu de combatut.

 


Trecerea timpului si ridurile

Timpul se scurge si lasa semne pe fata noastra, care se produc incet, incet, aproape inobservabil, dar a caror aparitie o recunostem cu usurinta cand ne uitam la fotografii cu noi din trecut.

In timp, fata noastra sufera anumite schimbari structurale. Atunci cand suntem tineri, stratul adipos de sub pielea fetei este distribuit uniform. Pe frunte, obraji, tample si in jurul ochilor si gurii, exista niste pachetele de grasime care dau volum acelor zone. Pe masura ce timpul trece, aceasta grasime se lasa, astfel ca trasaturile isi pierd rotunjimea. In acelasi timp, grasimea se acumuleaza in alte parti ale fetei, in special in jumatatea de jos. Tocmai de aceea apare barbia dubla iar zona maxilarelor pare mai lata.

 

Ridurile de expresie – cum se formeaza?

Pe langa aceste schimbari, mai intervine si problema ridurilor. Cele de pe frunte si cele dintre sprancene se numesc riduri de expresie. Acestea sunt rezultatul actiunii muschilor faciali, care trag de piele atunci cand se misca, ducand in final la incretirea acesteia. Unele cute pot deveni mai adanci din cauza grasimii care se diminueaza si coboara. Ridurile mai fine sunt rezultatul expunerii la soare, fumatului, dar si urmarea procesului natural de degradare a pielii, care isi pierde elasticitatea si supletea. Pielea unei femei tinde sa imbatraneasca mai repede decat cea a unui barbat, din cauza modului in care este dispusa grasimea. De asemenea, persoane le cu pielea deschisa fac riduri mai repede decat cele cu pielea inchisa.

Ridurile pe care le avem pot spune multe despre stilul nostru de viata. Somnul insuficient grabeste aparitia ridurilor, la fel si fumatul. De asemenea, daca ne-am expus la soare prea mult si nu am folosit protectie solara, acest lucru se va vedea in ridurile de expresie de pe fata noastra, care vor fi mai adanci si vor aparea mai repede decat in mod normal.

 

Cum scapam de ridurile de expresie?

Cel mai bun lucru pe care il putem face pentru pielea noastra este sa o curatam cum trebuie, sa nu dormim cu praf sau urme de machiaj pe fata, sa o hidratam corespunzator si sa o protejam de razele solare. Astfel putem preveni aparitia ridurilor… sau mai bine spus, o putem incetini. Pentru ca orice om face riduri de expresie, doar ca la unii acestea apar mai devreme, iar la altii mai tarziu.

Atunci cand au aparut insa, le putem diminua cu ajutorul cremelor antirid. Cat despre disparitia lor… este ceva ce poate fi realizat doar cu ajutorul Botoxului. Injectiile cu Botox se pot face pentru a umple ridurile de pe frunte si pe cele dintre sprancene. Doar ca Botoxul are si tot felul de efecte secundare, asa ca ar fi bine sa ne gandim de doua ori inainte sa apelam la o astfel de procedura. Pana la urma si ridurile de expresie fac parte din farmecul nostru, nu-i asa?

 

Text: Bianca Badescu