RUXANDRA ION, omul din spatele celor mai de succes seriale romanesti

Ruxandra PRINCIPALARuxandra Ion este omul care a creat fenomenul LaLa Band si omul din spatele succesului celor mai iubite telenovele romanesti. Adela Popescu, Dorian Popa, Sore Mihalache sunt doar o mica parte din valul de actori tineri descoperiti de Ruxandra Ion. Acum, creatoarea celor mai de succes seriale romanesti vrea sa le ofere sansa de a se lansa in televiziune si altor tineri talentati, asa ca a initiat proiectul TV&FILM Academy by Ruxandra Ion, despre care aflati mai multe din interviul pe care ni l-a acordat.  

 

TONICA: De curand, si-a deschis portile TV&FILM Academy by Ruxandra Ion. De la ce a plecat ideea infiintarii acestei academii si ce pot invata aici cursantii?

Ruxandra Ion: De cand cu fenomenul LaLa Band, am inceput sa fiu intrebata, tot mai des, de catre sute de tineri, unde se pot pregati pentru a fi asemenea idolilor lor. In toamna lui 2013, am simtit ca este momentul sa fac ceva pentru tinerii romani care isi doresc sa intre in lumea de vis a televiziunii si filmului si astfel m-am hotarat sa infiintez “Tv & Film Academy by Ruxandra Ion”. In cei 10 ani care se implinesc, in toamna, de la lansarea primei telenovele romanesti, am pregatit, impreuna cu echipa mea, zeci de tineri care sunt, acum, adevarati profesionisti, vedete apreciate. Este randul lor sa impartaseasca experienta dobandita pe platouri! Este si cazul Adelei Popescu, devenita, acum, profesor de actorie pentru grupa 8-14 ani, grupa LaLa, in cadrul Tv & Film Academy. Noi oferim servicii premium, un pachet complex de cursuri pentru cei pasionati de actorie, dans sau productie, regie, scenaristica de televiziune si cinema, dar si pentru cei ce vor sa invete de la profesionisti despre stil & make-up. Avem profesori de top, nume mari ale cinematografiei, teatrului si tv-ului romanesc: Carmen Tanase, Teo Trandafir, Marian Ralea, Adela Popescu, Ioana Blaj, Mircea Gheorghiu, Radu Grigore, Iulia Rugina, Alma Bacula, Ducu Ion, Alex Fotea etc. In acelasi timp, ne bucuram de sprijinul unor mari actori care vor veni, ocazional, la cursurile noastre si aici ma refer la Marin Moraru, Bebe Cotimanis, Elvira Deatcu. Crina Mardare, impreuna cu scoala ei de canto vor pregati, din punct de vedere muzical, cursantii de la actorie. Este singura scoala de profil in care se pune accentul pe practica, trecand prin partea de teorie.

 

Pentru cineva care isi doreste sa devina actor, regizor sau scenarist de profesie, cursurile TV&FILM ACADEMY pot substitui sau vin mai degraba sa completeze pregatirea oferita de UNATC? Ce ofera in plus/diferit cursurile de aici fata de cele care pot fi urmate la UNATC?

La Tv & Film Academy avem cursuri de actorie structurate pe grupe de varsta: 8-14 ani (grupa Abracadabra), 14-18 ani (grupa LaLa), 18 ani+ (grupa Gheorghe Dinica). Cursurile sunt concepute pentru cei cu studii in domeniu si pentru cei care nu au studii in domeniu. Nu pot spune nici ca substituie, nici ca ele completeaza ceea ce se invata la UNATC. Cursurile Tv & Film Academy by Ruxandra Ion (atat cele de actorie, cat si cele de Prezentator sau Productie, Regie, Scenaristica) sunt cursuri intensive bazate in special pe practica, din mana unor profesori cu o foarte bogata experienta in Tv si Film. La UNATC, tinerii sunt pregatiti in special pentru teatru; aici le oferim servicii integrate, cursuri complexe, intensive pe tot ceea ce inseamna Tv si Film. Este foarte importanta metodologia, dar si profesorul. De aceea, ni s-a spus, din partea cursantilor care au mai urmat si alte cursuri de gen, la alte scoli de profil, ca suntem cei mai buni de pe piata. Asta este si scopul nostru: cursantii nostri sa plece de la academie cu sentimentul ca au invatat ceva util, ca au acumulat, in trei luni de zile, cat tine primul modul, cat altii in 4 ani de facultate. Sa poata ca, de la academie, sa participe cu succes la castinguri, sa intre cu o baza practica solida, ampla, in lumea TV-ului si filmului.

 

Ati descoperit multi tineri talentati de-a lungul timpului, care au devenit vedete, iar unii dintre ei chiar isi vor impartasi experienta in cadrul cursurilor academiei. Cum a fost procesul transformarii lor din amatori in actori profesionisti? Si de ce anume tine sa devii un bun actor si sa fii iubit de public?

Procesul a insemnat multa munca, atat din partea lor, cat si din partea echipei care a stat in spatele lor. Degeaba ai talent, degeaba esti frumos, daca nu ai ambitie, daca nu muncesti, nu te implici. Iar asta publicul o vede, o simte. Este important sa nu pierzi legatura cu realitatea, atunci cand cunosti celebritatea, sa ramai cu picioarele pe pamant, daca vrei sa nu fii doar un „passer-by”.

 

Ruxabdra SECYNDARAToate proiectele pe care le-ati realizat, de la emisiuni la telenovele si seriale, s-au bucurat de foarte mare succes. Care sunt ingredientele acestui succes, cum ati reusit sa cuceriti intotdeauna publicul, sa-i intuiti gusturile, indiferent de segmentul de varsta caruia v-ati adresat?

Am facut totul din pasiune, cu sufletul. Am crezut foarte mult in proiectele pe care le-am initiat. Daca ai si cel mai mic dubiu, mai bine nu faci! Am facut tot timpul research, am fost tot timpul la curent cu dorintele publicului, cu nevoile lui. Si nu am facut niciodata rabat de la calitate!

 

Cariera dumneavoastra a insemnat foarte multa munca de pionierat. Cum este sa faci lucruri pe care nu ai de la cine sa le inveti, ati avut si momente in care nu stiati incotro sa va indreptati si ce faceati atunci?

Cat timp traiesti, inveti! Nimeni nu se naste invatat! Si, in general, nu trebuie sa-ti fie frica de nou! Mie mi-au placut, de cand ma stiu, provocarile! Nu am renuntat niciodata in fata greului sau a piedicilor, de orice fel! Asta este firea mea! Dupa plecarea din MediaPro, pe langa „Tv & Film Academy by Ruxandra Ion”, la care deja am inceput inscrierile pentru seria a doua de cursanti, deschid o casa de productie! Asa ca voi continua sa produc pentru piata tv din Romania. Deja am multe proiecte in acest sens, extrem de ambitioase. Pe langa acestea doua, in paralel mai exista si “Act Smart House”, firma mea de impresariere artistica si talent management, firma care are deja contracte de reprezentare semnate, in acest moment, cu mari artisti romani!

 

Cum este pana la urma, gusturile publicului dicteaza continutul programelor TV sau televiziunile educa gusturile publicului? Si in ce directie se indreapta divertismentul la TV in opinia dumneavoastra?

Ideal vorbind, ar trebui sa fie 50-50. Daca ne referim strict la peisajul media romanesc actual, as spune ca publicul este cel care dicteaza continutul programelor TV. Cat despre incotro se indreapta televiziunea din Romania… as spune incotro mi-as dori eu sa se indrepte: inspre calitate, nu inspre mocirla mediatica.

 

La final, transmiteti-le, va rugam, un mesaj celor interesati sa-si construiasca o cariera in televiziune sau in cinematografie…

Va astept sa ne treceti pragul la TV & Film Academy!

 

Text: Bianca Badescu