S-a descoperit proteina care duce la aparitia cheliei

shutterstock_2214542Cercetatorii au descoperit o cantitate anormala a unei proteine numite prostaglandina D2 (PGD2) in scalpul barbatilor cu chelie. Cercetatorii de la Scoala de Medicina Perelman din cadrul Universitatii Pennsylvania sunt pe cale de a descoperi un tratament care ar putea preveni aparitia cheliei. Oamenii de stiinta au semnalat faptul ca proteina PGD2 precum si derivatele acesteia inhiba cresterea parului.

Calvitia apare la 8 din 10 barbati sub 70 de ani, foliculii de par se micsoreaza, iar in locul acestora cresc fire de par microscopice, pentru o durata mai scurta de timp decat foliculii normali. Cercetatorii americani au incercat sa inhibe proteina PGD2 cu ajutorul receptorului GPR44, ajungandu-se astfel la includerea acestui receptor in tratamentul impotriva calvitiei.

Asadar, expertii doresc sa creeze un tratament care sa impiedice aparitia cheliei atat la femei, cat si la barbati. Prostaglandinele au mai multe functii in organism, printre care controlul cresterii celulare, contractarea si dilatarea tesutului muscular neted. Rezultatele studiului au fost publicate in Medicina Stiintifica Translationala.

 

Text: Ruxandra Raica