S-a lansat moneda aniversara Sergiu Celibidache!

IMG_17572In urma cu trei zile a avut loc evenimentul de lansare a monedei numismatice comemorative care marcheaza centenarul Sergiu Celibidache. Actiunea face parte din Festivalul Sergiu Celibidache 100 si din seria de manifestari Zilele Culturale ale Bancii Nationale a Romaniei-2012. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu a deschis evenimentul printr-un discurs, oferindu-i prima moneda aniversara fiului Maestrului, Serge Ioan Celibidache.

La randul sau, acesta i-a daruit o moneda cu chipul tatalui sau, celebrei violoniste Ida Haendel.

A urmat recitalul sustinut de marea doamna a vioarei, care a interpretat „Ciacona” in re minor BMV 1004, de Johann Sebastian Bach, emotionand selecta audienta pana la lacrimi, cu performanta sa artistica, dar si prin discursul sau. Ida Haendel a demonstrat ca talentul si umorul nu au varsta, cuvantarea domniei sale fiind una plina de anecdote, atragand minute in sir aplauze neintrerupte. Unul dintre cele mai sensibile momente a fost insa cand Serge Ioan Celibidache i-a inmanat Idei Haendel un buchet mare de flori, iar artista a scos un trandafir si i l-a oferit, la randul sau, fiului renumitului dirijor. La finalul recitalului, Ida Haendel impreuna cu Serge Ioan Celibidache si echipa Fundatiei Sergiu Celibidache au fost invitatii de onoare in turul de vizita al cladirii Bancii Nationale a Romaniei.

Aversul monedei aniversare Sergiu Celibdiache prezinta o compozitie sugerand arta dirijorala; stema Romaniei, valoarea nominala „10 LEI”, anul de emisiune „2012” si inscriptia in arc de cerc „ROMANIA”. Reversul prezinta portretul dirijorului Sergiu Celibidache, anii intre care a trait „1912-1996” si inscriptia in arc de cerc „SERGIU CELIBIDACHE”. Monedele din argint, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza.

Festivalul „Sergiu Celibidache 100” este un eveniment organizat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti. Coproducatori: TVR si ArCub.

 

Text: Andreea Popescu