Sa vorbim despre sarcina

shutterstock_58696273Sarcina este starea in care se afla femeia din momentul fecundatiei pana la expulzarea produsului de conceptie. Sarcina se numeste uterina (normala), atunci cand are loc dezvoltarea in cavitatea uterina, si extrauterina, cand grefarea se face in afara cavitatii uterine. Sarcina dureaza in medie 280 zile.

Data probabila a nasterii se stabileste in raport cu data ultimei menstruatii. Dintre semnele sarcinii, cele mai importante sunt: incetarea menstruatiei (in cazuri rare, femeia insarcinata poate sa aiba una sau doua luni sangerari care pot fi interpretate drept menstruatii); greturi, salivatie exagerata, varsaturi, lipsa poftei de mancare (unele femei nu mai suporta mirosul de tutun, de mancare sau parfumurile); uterul se dezvolta, din care cauza abdomenul se mareste cu cat sarcina inainteaza. Sarcina poate fi unica, atunci cand in cavitatea uterina se afla un singur fat, sau multipla, cand se dezvolta in acelasi timp doi sau mai multi feti. Cea mai frecventa este sarcina gemelara sau dubla, care apare in proportie de aproximativ 1% fata de sarcinile unice. Sarcina gemelara, in 15% din cazuri, provine dintr-un singur ovul fecundat, care la inceputul dezvoltarii sale se dedubleaza, formand doua oua. In acest caz, copiii sunt totdeauna de acelasi sex si perfect asemanatori intre ei. La nastere, de obicei, unul este mai greu decat celalalt. Ei se nasc unul dupa altul si la interval de 20-30 de minute, in general sunt sub greutatea normala, de aceea necesita ingrijiri speciale dupa nastere.

Sarcina patologica. In timpul evolutiei sarcinii, echilibrul care exista intre mama si fat se poate rupe, aparand tulburari cu manifestari si intensitati diferite. In prima jumatate a sarcinii, ele se manifesta prin greturi sau varsaturi, care pot uneori fi rebele la tratament si atunci, pentru salvarea mamei, se impune intreruperea sarcinii. Formele acestea grave de varsaturi trebuie neaparat tratate in spital. In a doua jumatate a sarcinii, disgravidiile se manifesta prin aparitia albuminei in urina, edeme, cresterea tensiunii, simptome care tradeaza prezenta leziunilor  renale. O forma grava de disgravidie in ultimul trimestru al sarcinii este eclampsia, care pe langa simptomele descrise mai sus se caracterizeaza prin aparitia de convulsii asemanatoare crizelor epileptice. In timpul acceselor eclamptice, gravida isi poate musca limba, de aceea, ca prim ajutor pana la venirea medicului, se introduce intre dintii bolnavei coada unei linguri (de lemn), infasurata in tifon. Gravida va fi asezata intr-o camera intunecoasa si linistita, fiind supravegheata indeaproape. Uneori, accesele de eclampsie pot provoca moartea fatului. De aceea, gravida eclamptica, dupa primele ajutoare primite la domiciliu, trebuie internata in spital.

Sarcina extrauterina rezulta din fixarea anormala a oului in afara cavitatii uterine. Aceasta fixare se produce frecvent in diferite portiuni ale trompei si mult mai rar pe ovar, in cavitatea abdominala. Cauzele care impiedica trecerea ovulului fecundat din trompa in cavitatea uterina sunt numeroase. Cele mai frecvente cauze fiind inflamatiile, rezulta ca, pentru a preveni  aparitia unor astfel de sarcini extrauterine, este necesara respectarea riguroasa a normelor de igiena sexuala. Prezenta unei sarcini extrauterine se manifesta, pe langa simptomele obisnuite ale unei sarcini (greturi, varsaturi), si prin dureri abdominale violente si uneori pierderi de sange prin vagin. Oul fixat in trompa poate provoca, dupa un anumit timp, in urma destinderii trompei, ruperea acesteia. Ruperea este insotita de dureri mari, fenomene de hemoragie interna, stare de lesin si chiar moarte prin hemoragie. De aceea, orice femeie care observa semne ca cele descrise mai sus este obligata, in interesul sanatatii sale, sa faca o vizita medicului de specialitate. Numai operatia la timp poate salva viata femeii. Chiar daca sarcina este o stare absolut normala, poate produce in organismul femeii o serie de tulburari care pot fi evitate prin respectarea riguroasa a anumitor norme de igiena.

In primul rand, medicul este acela care trebuie sa confirme prezenta sau absenta sarcinii. Apoi, femeia trebuie sa afle daca starea sanatatii ii permite sa pastreze sarcina sau nu. In continuare, la consultatiile periodice, care in primele luni de sarcina se executa lunar, medicul urmareste felul cum este tolerata sarcina prevenind si tratand eventualele manifestari anormale.

 

Text: Alexandra Lupu