Sanatatea mintala a celor mici este influentata de jocurile video

shutterstock_91141835Copiii carora li se permite sa se joace pe jocurile video fara restrictie prezinta un risc marit de a dezvolta la maturitate manifestari de impulsivitate, conform unui nou studiu. Din pacate, conform cercetatorilor americani, aceasta dependenta afecteaza grav sanatatea mintala, mai ales in cazul copiilor mici. “Aceasta este o constatare importanta, deoarece cele mai multe cercetari cu privire la problemele de concentrare ale celor mici au fost bazate pe factorii biologici si genetici, mai degraba decat pe factorii de mediu”, a declarat Douglas A. Gentile, cercetator la Universitatea de Stat din Iowa.

Desi rezultatele studiului au indicat faptul ca jocurile video violente pot fi legate de probleme de impulsivitate si atentie, timpul alocat oricarui tip de joc video s-a dovedit a fi foarte mare, indiferent de sexul copilului, rasa sau statut socio-economic.

Intr-un studiu publicat de Academia americana de pediatrie, oamenii de stiinta au incercat sa afle cum este influentata sanatatea mintala a copiilor de jocurile video in exces. Astfel, ei au examinat peste 3.000 de elevi din clasa a treia pana intr-a opta, pasionati de jocurile video.

In urma studiului, un surprinzator 8% dintre copii au fost considerati dependenti de consolele cu jocuri video. Oamenii de stiinta sunt de parere ca o astfel de dependenta le afecteaza activitatea scolara, relatiile sociale si de familie, dar si starea psihica si emotionala a celor mici.

Cei mai expusi la aceste dependente sunt copiii impulsivi si greu adaptabili in societate, care cauta refugiu in lumea virtuala oferita de computer.

Cu toate acestea, cercetarile anterioare au descoperit ca jocurile video pot imbunatati atentia vizuala, care va ajuta la recunoasterea rapida si precisa a informatiilor din mediul inconjurator, au declarat autorii studiului.

 

Text: Andreea Popescu