Săptămâna Modei de la Paris în imagini

Sute de modele, rochii cu tăieturi îndrăznețe și combinații de culori inedite, toate au fost pe podium la Săptămâna Modei de la Paris. Designerii și-au prezentat colecțiile pentru toamna și iarna ce urmează.

Din cele 76 de case de modă înscrise în calendarul oficial la Săptămâna Modei de la Paris, un număr de 17 au organizat defilări fizice.Clima și războiul din Ucraina

Modelele care au au defilat pentru Balenciaga au făcut-o într-o atmosferă de iarnă – prin zăpadă și vânt – totul pentru a aborda două probleme globale – clima și războiul din Ucraina.

Saptamana modei de la Parim Kim
Kim Kardashian a fost invitată specială pe podiumul de defilare. Aici şedinţa foto de la sosire.

Directorul de creație Demna Gvasalia este și el un refugiat. În 1993 a plecat din Georgia, iar de atunci spune că nu a mai avut casă. Pe finalul show-ului, Gvasalia a recitat o poezie în ucraineană. Show-ul a fost absolut spectaculos. Gvasalia a imaginat un scenariu apocaliptic, inspirat de munții din Georgia, iar piesa cea mai spectaculoasă a colecției sale a fost o rochie cu trenă în nuanța de albastru a steagului Ucrainei.

Modă şi tablouri impresioniste

În acest sezon, spectacolul Louis Vuitton toamnă/iarnă 2022 a avut loc la parterul Musée d’Orsay, o fostă gară pariziană de pe malul Senei, devenită muzeu în 1986. Un loc de dimensiuni maiestuoase care găzduiește pentru prima dată o prezentare de modă: un eveniment care dă startul unui viitor parteneriat între casă și instituția care găzduiește cele mai cunoscute tablouri impresioniste și postimpresioniste din lume.

saptamana modei de la paris vuitton

Femeia Louis Vuitton va fi neconvențională. Cravatele sunt în centrul atenției, purtate lejer. Sunt colorate și împodobite cu imprimeuri multiple. Jachetele din piele sunt supradimensionate iar croiala lor ne amintește de cea a oamenilor de afaceri din anii 90. Inspirațiile pentru această garderobă sunt instinctive.

Rozul ca formă de libertate

Casa de modă Valentino a tras un semnal de alarmă. Prin culoarea roz directorul de creație transmite că lumea virtuală ne îndepărtează din ce în ce mai mult de viața reală. Pentru Valentino, roz este o formă de libertate care poate nu există în altă parte decât în tărâmul culorilor.

Personaje Westwood inspirate de icoane

Defilarea casei Vivienne Westwood a fost un spectacol. În notele colecției prezentate , directorul de creaţie Andreas Kronthaler a scris că vrea să aducă un omagiu elegant lumii teatrului. Au defilat personaje “foarte Westwood” inspirate de scene religioase – Fecioara Maria sau Sfânta Sara, patroana comunităților de călători romi – sau „The Golden Coach”, un film al lui Jean Renoir din anii 1950, toate reprezentate prin fuste cu straturi voluminoase, rochii drapate “de rigueur“ și podoabe de beteală.

Dar în cele din urmă, colecţia sezonului toamnă-iarnă 2022-2023 a fost despre el. Kronthaler a spus că s-a trezit într-un moment în care partenera lui preferată de muncă, Dame Viv, a fost foarte ocupată cu propriile ei proiecte.

Chanel like Scoţia

În ultima zi a Săptămânii Modei de la Paris, Chanel a repus în scenă piesele iconice a celebrei case de modă.

saptamana modei paris chanel

Jachete din tweed, cu buzunare accesorizate, amintesc de piesele care au făcut istorie în modă. Tweedul făcea parte din garderoba masculină, folosită în ținutele sport, dar a fost înnobilată de Gabrielle Chanel care a transformat-o într-o țesătură elegantă.

Jill Kortleve pentru Chanel

Virginie Viard, designerul casei Chanel, și-a dedicat colecția tweed-ului, imaginându-și această textură iconică pentru casa pe care o conduce în culorile ce formează peisaje spectaculoase. Astfel, rozul, bleul, verdele sau burgundi-ul au căpătat noi valențe. „Asta ar fi făcut Gabrielle Chanel în plimbările ei din Scoția: ar fi adunat buchete de flori, ca artizanii locali să se inspire din aceste nuanțe și astfel să obțină tonurile dorite.”, a spus Viard.

Dior, Givenchy şi Elie Saab

Prezentare Casa Dior
Prezentare Givenchy
Prezentare Elie Saab

Citeste aici despre Fashion show-ul brandului Off White care a deschis Paris Fashion Week pentru sezonul toamnă-iarnă 2022-2023.

Cristina Dudău

Foto Hepta