Sauna: izvor de sanatate si frumusete

 shutterstock 24410158 Desi are o istorie destul de bogata, fiind cunoscuta inca din antichitate ca locul unde puteai face baie, in Romania, sauna este o activitate destul de rara ca fenomen social, atat din cauza suportului financiar, cat si din cauza lipsei de informatie. Indiferent de denumire (sweat lodge, hammam, banya, jewish shvitz, sifutu, mushi-buro) sau opinii, aceasta baie de aburi este extrem de benefica pentru sanatate.

   Sauna sau baia de aburi este o camera de dimensiuni mici, construita din lemn, umeda sau uscata, unde se regasesc temperaturi de peste 80°C. Acest loc mirific pentru sanatate nu tine cont de varsta sau sex, insa, pentru rezultate garantate, trebuie sa respectati cateva reguli simple de utilizare:

–          Sauna nu este recomandata persoanelor care au probleme cu inima sau femeilor insarcinate.

–          Intrarea in sauna este permisa doar in costum de baie sau infasurata intr-un prosop, atat din punct de vedere al intimitatii, cat si al igienei.

–          Inainte de sauna, se recomanda un dus pentru a indeparta impuritatile de pe corp.

–          Nu depuneti efort si nu consumati alimente sau bauturi alcoolice inainte de sauna.

–          Consumul de lichide este strict interzis in timpul sedintei de sauna.

–          Pentru o sauna eficienta, durata medie a unei sedinte este de 10-15 minute.

–          La iesirea din sauna se recomanda un dus caldut, odihna si hidratare.

 

Efectele saunei:

Slabeste. Prin transpiratie, pe langa apa, organismul pierde pana la 20% din grasimi. Totodata este o metoda de detoxifiere eficienta, eliminand toxinele si impuritatile din organism.

Infrumuseteaza. Pe langa faptul ca te scapa de kilogramele in plus, sauna are efecte pozitive si asupra epidermei. Aburii saunei indeparteaza excesul de sebum, elimina celulele moarte ale pielii, stimuleaza colagenul si ofera elasticitate si tonifiere pielii. De asemenea, sauna este aliatul principal in lupta cu celulita.Temperaturile ridicate si umiditatea excesiva ajuta la imbunatatirea circulatiei, diminuand stratul de grasime depus.

Elimina stresul. Caldura, aburii, aromele si atmosfera relaxanta din sauna refac echilibrul psihologic, calmeaza, sporesc concentrarea, relaxeaza muschii. Sauna este si un sedativ eficient, avand un rol important in pastrarea sanatatii sistemului nervos.

Intareste sistemul imunitar. Caldura excesiva are efect de fortifiere impotriva infectiilor, stimuland imunitatea organismului. Estompeaza unele afectiuni dermatologice, activeaza circulatia sangelui, scade colesterolul, reduce durerile musculare, combate artrita, controleaza tensiunea si imbunatateste sistemul respirator.

Favorizeaza socializarea. Pe langa toate beneficiile aduse sanatatii, sauna are si o trasatura sociala, favorizand socializarea si comunicarea. Sedintele la sauna au ca scop eliminarea tensiunii acumulate, favorizand mentinerea unei stari de spirit bune, atat mentala, cat si emotionala. Este locul ideal pentru relaxare si detensionare nervoasa si, de ce nu, pentru o mica barfa cu prietenele!

 

Text: Alexandra Lupu