Scalpul sanatos – secretul unui par frumos

susParul este, de fapt, o proteina, nu are sistem nervos sau retea vasculara, deci nici proprietati autoreparatoare. Scalpul, pe de alta parte, este un tesut viu, a carui functie principala este aceea de a asigura cresterea parului. In realitate, mentinerea unui scalp curat este cheia prevenirii problemelor.

Iata care sunt pasii cei mai importanti din acest proces:

Spalarea. Folositi un sampon bland si spalati-va pe cap o data la doua zile. Masati scalpul si parul cu sampon (pentru a indeparta excesul de sebum), iar apoi clatiti foarte bine.

Masajul. O data pe saptamana masati scalpul cu varful degetelor, exercitand o usoara presiune si o miscare circulara, timp de trei-patru minute. Masajul este benefic pentru ca asigura un bun flux de sange catre scalp, il mentine elastic si relaxeaza muschii. De asemenea, ajuta la cresterea parului si la mentinerea luciului acestuia.

Evitati fumatul, poluarea, stresul. Toti acesti factori au un efect negativ asupra parului tau. Ei modifica ciclul de crestere al firului de par, prin inchiderea foliculilor pilosi si reducerea fluxului de sange spre scalp. Daca locuiti intr-o zona intens poluata, spalati-va mai des parul si utilizati un balsam corespunzator.

Adoptati o dieta echilibrata, ce include multe fructe si legume. Reduceti consumul de alimente grase, prajite, sare si zahar.

 

Text:  Maria Diaconu