Seductia in functie de anotimp

Septembrie – luna ispitelorCercetatorii de la Universitatea Miami (S.U.A) au descoperit in vara anului trecut ca atitudinea generala a barbatilor fata de frumusetea feminina este diferita in functie de anotimp.

Daca vara barbatii sunt mai mult atrasi de efectul preponderent erogen al formelor curbe si rotunde, intarite de goliciunea pielii, inceputul toamnei indreapta atentia masculina mai mult asupra ochilor si miscarilor formelor erogene. Aceasta s-ar datora scaderii bruste a luminozitatii dimineata si seara, aspect care induce necesitatea de mai multa siguranta fata de omul din fata sa, siguranta cautata in ochi, ca oglinda a sufletului. Pe de alta parte, aceeasi reducere a orelor de lumina limpede determina focalizarea mai mare a atentiei catre miscare, elementul care ofera un plus de informatii in lipsa formelor clare, luminate bine.

 

In final, atentia catre formele erogene este mai intensa datorita perioadelor lungi de semiobscuritate, sosite dupa zilele clare de vara care cresc apetitul sexual, dar si pentru ca omul stravechi ar fi preferat lumina ascunsa pentru imperechere. Aceasta directionare a interesului masculin catre ochii si miscarea formelor senzuale face ca ispita seductiei de natura erotica sa fie la inceputul toamnei cea mai puternica. Tabloul ispitei feminine toamna este mult nuantat si sentimental datorita binecunoscutului fenomen al nostalgiei de sfarsit de vara ce ravaseste trairile afective prin ceea ce se numeste literar romantism. Aceasta putere romantica oferita de toamna este asemanatoare si mult mai profunda in cele mai multe cazuri decat dragostea din sezonul ghioceilor, cand se spune ca se nasc cele mai aprigi iubiri.

Cum percep barbatii seductia … toamna
Este de inteles ca odata ce atractia instinctiva masculina este directionata de catre puterea ochilor, privirea feminina este cea care are cel mai important cuvant de spus. O privire ce ofera limpezimea si claritatea sufletului feminin, chiar daca este obtinuta in mod teatral, atrage in mod deosebit. Cei mai multi dintre barbati se lasa hipnotizati de o astfel de privire, care in realitate reprezinta o nostalgie dupa claritatea luminii de vara. Barbatii, in conditiile in care sunt relaxati, simt o putere magica a ochilor deschisi, sinceri si clari, manifestata printr-o dorinta neconstientizata de a face orice pentru a pastra cat mai mult nuanta acelei priviri. Ochii albastri sau foarte deschisi, in lumina inserarii, pot impresiona cu mai mare usurinta barbatii care, odata cu reducerea luminozitatii sunt foarte atrasi in special de forme circulare, luminate, care ofera o iluzie de securitate totala. Totodata, barbatii la inceputul toamnei au o reactivitate afectiva aparte care permite asocieri creative ale imaginilor ochilor, ce le ofera aparent securitate cu un anumit gen de protectie materna. Oricare element feminin din comunicare care ar intari aceasta conditie de femeie – mama, face ca puterea seductiei sa creasca impresionant. Practic, barbatul toamna ofera afectiune femeii care ii ofera prin puritatea ochilor acele senzatii de intoarcere in timp, catre vara ce a trecut dar si copilaria in care mama ii oferea dragostea de care ii este dor. Pe langa acest aspect “platonizant” al atitudinii afectionale masculine, miscarea feminina creeaza un alt epicentru de interes viu, de aceasta data mult mai inclinat catre erotism. Fara participare constienta, barbatii, in marea lor majoritate, asimileaza in subconstient oricare miscare a partilor trupului cu o miscare erotica. Barbatii sensibili din categoria sentimentalilor vad in toate miscarile un fel de dans prenuptial atunci cand sunt foarte odihniti, bine dispusi si total degajati de prezent sau grijile cotidiene. Este de inteles ca numai in cazul existentei unei preferinte pentru un anume mod de miscare feminina poate fi valabila teoria gesticii feminine cu un minunat tablou, erogen miscat. De regula, barbatii traiesc si simt ca a fi minunat fiecare gest mai tandru, lent, specific unei priviri pure, clare si cu o foarte vaga nuanta materna.

Sfaturi pentru a-l face ispitit sau … indragostit
Toamna este de partea celor care doresc cu adevarat o relatie de iubire care sa le acopere tristetea sfarsitului de vara dar si cea a singuratatii. Pentru ca un barbat sa poata trai mai intens atractia si ca impresia afectiva sa domine este nevoie de o atitudine feminina ce implica in primul rand tot ceea ce inseamna finete. Aceasta inseamna, pe langa o privire sincera si clara, o comunicare non-verbala si verbala foarte deschisa, discreta si eleganta. Gesturile, fie cele ale atingerii vestimentatiei sau ale propriului par trebuie sa fie naturale si lente, intotdeauna asociate cu un zambet foarte delicat, fin. Reactia la gesturi delicate feminine antreneaza compartimentul afectiv, toamna facand mai probabila aparitia senzatiei de plutire, a inceputului semnelor primelor scanteieri ale iubirii. Intreg arsenalul seductiei trebuie asociat unei sustineri prin comunicarea verbala, vie. Dialogul va fi deconectant, relaxant, sarac in intrebari directe. Este nevoie sa se vorbeasca despre sine, prezentand viata, reperele de caracter prin evenimente din trecutul cat mai indepartat, asociata cu o anume doza de nostalgie si usoara tristete. Inducerea reamintirii unor evenimente favorizeaza fixarea elementelor care au sedus dar si fixarea sentimentelor. Pentru ca seductia sa prinda nuanta unei orientari sentimentale este nevoie de o pastrare a mirosului natural, extrem de important in fixarea orientarii afective toamna. Spray-urile si deodorantele pot anula o pornire sentimentala aparuta in urma seductiei.

Ii putem feri de alte ispite?
Este foarte important ca cea care doreste sa-l fereasca de o eventuala ispita sa tina cont de faptul ca ea este cea care ii poate oferi acea ispita. Chiar daca este vorba de o prietenie de un an sau o casnicie mai veche, este nevoie ca toamna el sa fie condus pe calea de a fi “reispitit”. Pentru a fi total ferit de ispitele de inceput de toamna, el trebuie sa perceapa o caldura sufleteasca aparte, materna, din partea partenerei de viata in clipele sale de liniste sau tristete. Aceasta poate avea efect contrariu in cazul unor stari de oboseala, nervozitate sau clipele realizarii unui esec profesional. Viata erotica trebuie sa fie cat se poate de bogata si variata, si consumata in special in luminozitate obscura, pentru a elimina seductia altor ochi ispititori. Este nevoie si de putina fantezie in jocul dinaintea actului sexual, pentru ca instinctul sau sexual sa fie total satisfacut.

Text: Marius Radu, cercetator Academia Romana