Semnele despre sanatate care se citesc… pe unghii

unghiile-si-sanatateaUnghiile de la maini si picioare ne ofera multe indicii despre sanatatea organismului nostru prin aspect, culoare si textura. Chiar si Hipocrate a acordat atentie unghiilor pentru a extrage informatii despre starea generala de sanatate a organismului. Este necesar sa fim atenti de fiecare data cand observam ca unghiile noastre nu sunt netede, fara striatii sau curburi, fara pete si de culoare roz.



Unghiile si organele lor corespunzatoare

Inca din vechime, medicina traditionala chineza s-a ocupat cu descifrarea anumitor semne sau modificari ale unghiilor; se stia inca de atunci ca fiecare deget al mainii sau piciorului are un corespondent in randul organelor sau glandelor interne, astfel: unghia mare este in legatura cu creierul, aratatorul cu plamanul si intestinul gros, degetul mijlociu ne ofera indicii despre intestinul subtire, inelarul vorbeste despre plaman, iar degetul mic este indicatorul inimii si al organelor genitale feminine.

Pete albe pe unghii

Daca in organismul uman nu sunt suficiente minerale (cu precadere zinc) si proteine, pot aparea pe unghii niste pete de culoare alba. Si stresul poate fi o cauza a aparitiei acestor pete sau tensiunea crescuta din subconstient. Aceste efecte se combat cu ajutorul unor suplimente care contin zinc, magneziu, vitamine din grupa B si printr-o alimentatie bazata pe legume cu frunze verzi si cereale integrale.

Exfolierea unghiilor

Unghiile exfoliate rezulta in urma expunerii la alternanta repetata umed – uscat, la substante chimice de curatare, in urma unor traumatisme minore sau din cauza varstei inaintate. Acest neajuns se trateaza cu creme emoliente sau suplimente de biotina, zinc sau fier. Daca unghia se dezlipeste de patul unghial, putem avea de-a face cu o infectie sau o micoza sau poate sa fie vorba despre consecinta unor boli mai grave ca anemia, deficientele vitaminice, diabetul, psoriazisul sau afectiunile tiroidiene.

Unghiile striate, fragile sau ingrosate

Striatiile longitudinale, daca nu sunt cauzate de bolile enumerate mai sus, pot sa aiba drept cauza si traumatismele, unele boli dermatologice sau varsta inaintata. Ingrosarea unghiei, rezultata in urma cresterii tesutului de sub unghie din cauza micozei, lichenului plan, eczemei, psoriazisului, se poate rezolva prin metode fizice (pilire) sau chimice (creme cu uree). Psoriazisul si afectiunile tiroidei genereaza unghii fragile, friabile. In artrita reumatoida si in bolile de plamani avem de-a face cu unghii bombate, respectiv curbate in jos.

Petele si modificarile de culoare ale unghiilor

Cel mai periculos semn, care poate sa apara pe unghie si care trebuie sa ne ingrijoreze daca nu rezulta in urma unui traumatism sau ca urmare a unui tratament mai agresiv, poate fi o pata inchisa la culoare (maro, violet sau negru). Petele de culori inchise sau liniile longitudinale maronii pot sa indice, in cel mai rau caz, aparitia unui melanom, echivalentul cancerului de piele. Diagnosticul se poate pune cu ajutorul dermatoscopiei.

Opacizarea si albirea unghiei se produce din cauza unor boli hepatice. Afectiunile renale produc doua zone colorate diferit pe unghie, una alba si una roz. In bolile cardiovasculare si in diabet, unghia are o culoare mai inchisa spre varful acesteia si semicercuri pe suprafata ei. Polipii, sinuzitele si afectiunile sistemului limfatic coloreaza unghiile in galben, infectiile bacteriene sau emfizemul in verde, iar cele fungice le coloreaza in albastru inchis.

Beauty adviserii Catena recomanda produsele Genera. Daca iti doresti sa le oferi mainilor si unghiilor tale o ingrijire speciala, atunci cu siguranta vei fi incantata de crema de maini si unghii cu coenzima  Q10 de la Genera! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Bianca Badescu