Sergiu Celibidache – nume conspirativ “Kolb”

Sergiu_Celibidache_privit_prin_cortina_de_fierCartea Ioanei Raluca Voicu Arnautoiu, “Sergiu Celibidache privit prin cortina de fier”, aparuta anul acesta la editura Ars Docendi, este una fascinanta in care descoperim drama traita de Sergiu Celibidache provocata de regimul comunist.

Cartea ne dezvaluie scrisori impresionante catre prieteni si rude, care ofera o imagine atat de dulce si afectuoasa a Maestrului incat ti se umplu ochii de lacrimi. Sufletul lui tanjea dupa ce lasase in Romania. Astfel, in carte, Sergiu Celibidache ii scrie prietenului sau Eugen Trancu-Iasi despre traumele traite deoarece a trebuit sa renunte la un turneu in Rusia, cu cea mai buna orchestra din Europa, din cauza problemelor cu pasaportul. Drumurile lungi si noptile pierdute il tineau departe de copilul si sotia sa. Nu putea fi alaturi de familie, iar acest lucru il ducea cu gandul la faptul ca este prea batran pentru copilul sau si il facea sa se simta neputincios ca nu isi poate petrece timpul cu el si ca nu il poate vedea cum creste.

Timpul petrecut departe, dar si vremurile respective au produs rupturi si in relatia cu sora acestuia pe care a revazut-o la Praga dupa 24 de ani. Astfel, Sergiu a realizat ca s-a produs o ruptura, urmand ca apoi sa-i scrie, aparand valorile sale mai presus de orice si luptand cu propria familie contra regimului.

 

Text: Andreea Popescu