Sex alert! Lipsa apetitului sexual!

sex alert! lipsa apetitului sexualMa doare capul, nu ma simt bine, sunt stresata sau mi-e somn? Iti sunt cunoscute toate aceste scuze atunci cand nu simti nevoia de a face sex? Cu toate ca ai cu cine, ai cu ce si ai unde, dorintele tale sexuale sunt de negasit. Aceasta situatie este relativ normala, atat timp cat nu te afecteaza prea des. In cazul multor femei, libidoul experimenteaza fluctuatii de-a lungul anilor.

Intens, mai putin intens sau chiar inexistent, perioadele alternante in ceea ce priveste dorinta sexuala sunt o chestiune normala in ceea ce priveste viata intima a fiecarui om in parte.

De cele mai multe ori, cauzele care determina aparitia libidoului scazut nu tin neaparat de partener sau de relatia in sine, cele mai frecvente sunt de ordin fizic si psihologic. In aceste conditii, autosesizarea, recunoasterea afectiunii si urmarea unui tratament pentru disfunctia sexuala la femei sunt fundamentale in ceea ce priveste readucerea libidoului la parametri normali.

 

  • Cauze fizice

Disconfortul sexual este principala cauza care impiedica femeile sa-si mai doreasca sa faca dragoste cu partenerul lor. Durerea persistenta sau sangerarea in timpul actului sexual sunt probleme foarte serioase, ce creeaza sentimentul de teama fata de sex. Perioada postnatala, infectiile vaginale, dispareunia, fibroamele sau alte traume ale aparatului genital feminin pot duce la lipsa apetitului sexual.

  • Simptomele unor afectiuni medicale existente de genul artritei, cancerului, insomniilor, infertilitatii, hipertensiunii, tiroidei, anemiei, obezitatii sau anorexiei si medicamentatia acestora afecteaza libidoul;
  • Consumul abuziv de alcool sau dependenta de stupefiante se rasfrang asupra vietii sexuale;
  • Administrarea de anticonceptionale sau antidepresive poate avea efecte devastatoare asupra apetitului sexual;
  • Dezechilibrul hormonal influenteaza foarte mult dorinta sexuala. In timpul menopauzei, nivelul de estrogen scade simtitor de mult, odata cu el, scazand si dorinta sexuala. Menstruatia, sarcina si perioada alaptarii influenteaza in mod negativ libidoul.

 

  • Cauze psihologice

Oboseala, stresul sau lipsa energiei sunt cele mai intalnite scuze de care femeile se folosesc atunci cand refuza o partida de amor. Problemele cotidiene, tulburarile de performanta personala sau presiunile economice pot scadea dorinta sexuala.

–          Anxietatea si depresia determina o persoana sa respinga din start ideea de contact sexual. O persoana anxioasa sau depresiva este irationala, gandirea irationala interferand foarte mult cu manifestarile vietii intime.

–          Abuzul fizic sau sexual reprezinta un obstacol major in calea unei vieti sexuale satisfacatoare. Resentimentele, frustrarile si teama neexprimata pot duce la o izolare definitiva in plan sexual.

–          Stima scazuta reprezinta una dintre cele mai profunde cauze care stau la baza lipsei apetitului sexual. Problemele care tin de imagine si anumite complexe de inferioritate (sani prea mici, celulita, colaceii de pe burta, prea grasa sau prea slaba) pot ajunge sa va transforme intr-o persoana ce-si reprima dorinta sexuala.

 

Text: Alexandra Lupu