Sex-appeal-ul – secretul dragostei

sex-appeal-shutterDaca v-ati mirat vreodata de ce dragostea e oarba, acest articol va va interesa neaparat. Ce atrage un barbat? Frumusetea figurii, gratia mersului, parfumul intrebuintat? Sau atractia vine cu totul din altceva? Ce este “sex-appeal”-ul? Cititi acest articol.

“Ce a vazut el/ea la fata/baiatul aceasta/acesta?”
Ati auzit desigur destul de des aceasta intrebare. Poate ca a existat o zi cand ati rostit-o si voi. Ati auzit nenumarate femei punandu-si indignate aceasta intrebare – mai ales atunci cand aveau sperante personale asupra tanarului in chestiune.

 Iar daca “victima” v-a fost sau va este prieten, veti fi compatimitor, gandindu-va la pretentiile pe care le arbora altadata. “Uitati-va ce a ales! Frumoasa? Nu, absolut deloc! Abia ar putea fi simpatica! Ce a putut vedea el la ea?”. Adevarul adevarat este ca “victima” insasi n-ar putea sa raspunda acestei intrebari. S-a indragostit de femeia aceasta si atata tot – fara nici o explicatie. Aceeasi soarta va asteapta, daca n-ati trait-o inca: va veti simti atras irezistibil de o anumita femeie, pentru motive pe care nu le veti gasi cu exactitate niciodata. Solutia acestei atractii amoroase este ascunsa in primele zile ale existentei dumneavoastra. Inainte de a fi putut sa vorbiti, sa mergeti, poate chiar inainte de a fi putut distinge limpede obiectele ati inceput totusi sa va formati conturul femeii ideale. Iar temelia pe care se va ridica acest ideal este mama. Din lumea necunoscuta si aspra ce va inconjura, venea din cand in cand sa va alinte o mana calda si moale. Aceeasi mana va aducea mancarea la gura si incetul cu incetul mana aceasta se asociaza in subconstientul vostru cu senzatia de placere si confort. Satisfactiile pur animalice rezultate la inceput din implinirea nevoilor fizice se transforma in afectiune, in dragoste. Acelasi lucru e valabil pentru fete. O tanara descopera deodata ca inima ii bate mai puternic atunci cand e aproape de un barbat cu umerii lati, cu vocea avand o anumita intonatie si care rade din inima, de exemplu. Simte ca e pe cale sau s-a si indragostit de el. De ce, dintre toti barbatii care o inconjoara, inima ii bate mai repede tocmai pentru acest tanar? Oare nu pentru faptul ca in copilaria ei barbatul care o leagana pe genunchi sau ii canta langa leagan avea aceeasi intonatie a vocii sau acelasi ras?

Explicatia ascunsa a sex-appeal-ului
Iata in cateva cuvinte care este explicatia sex-appeal-ului. Teoria nu este subreda. Ea a fost verificata de sute de cazuri si de incercari psihologice. Teoria nu a fost acceptata totusi de multi si respinsa chiar cu foarte mare indignare. Pentru acestia, nu putea fi si nici nu trebuia sa existe vreo legatura intre mama si pornirile amoroase ale unui tanar care se lasa cucerit de o femeie. Adevarul nu este insa de partea acestora. “Complexul matern” explica mai bine decat orice sex-appeal-ul. Acum aproape doua decenii, Dr. Sigmund Freud, a produs senzatie in lumea psihologilor printr-o serie de teorii asupra subconstientului uman. Intre altele, el se sprijinea in teoriile sale pe sexualitatea copilului si fixa ca axioma propozitia: Cea dintai dragoste a unui om este mama sa. Pe masura ce inainteaza in viata, dragostea pentru mama se sublimeaza, devine un complex, o pasiune ascunsa sau mereu prezenta. Tanar, omul nostru se indragosteste de o femeie fara sa stie de ce sau pentru motive pe care nici nu indrazneste sa si le marturiseasca: felul cum tine capul, pentru privirile ei strengaresti, pentru pieptanatura ei, sau pentru un anume parfum pe care il intrebuinteaza. Dar toate acestea nu sunt decat pretexte. In spatele lor sta “complexul matern”. “Dar, va replica nu numai un cititor, aceasta asemanare n-a putut avea nici un rol in cazul meu. Mama mea a fost bruna cu ochi negrii si cu parul negru. M-am insurat cu o fata foarte draguta, dar ea este blonda – blonda veritabila. Intre brun si blond nu exista nici o asemanare. Ne pare rau ca trebuie sa atacam o idee atat de puternic inradacinata, dar trebuie sa o facem in interesul adevarului. Afara de pigmentatie, blondele si brunele sunt intru totul asemenea.

Mecanismul de atractie
America este tara chestionarelor. Ziaristii intreaba acolo despre cate in luna si in soare. Ce credeti ca este mai bun: friptura cu mazare sau cu spanac? Se face un chestionar. Ce influenta credeti ca au galosii asupra inteligentei? Se face un chestionar. {i asa mai departe, pentru chestiuni mai mult sau mai putin serioase. Un asemenea chestionar a fost impartit printre toti studentii unei universitati americane. Fiecare trebuia sa aleaga  dintre cunostintele sale doua blonde si doua brunete si sa le treaca pe lista toate caracteristicile. Studentii nu au fost informati de scopul acestui chestionar, iar rezultatul au fost surprinzatoare: nu exista nici o deosebire intre blonde si brune. Teoria lui Freud asupra “complexului matern” este considerata multi psihologi prea indrazneata si chiar suparatoare pentru ca amesteca persoana venerata a mamei in nelinistile sexuale ale tanarului. Privit insa dintr-un punct de vedere  cu totul obiectiv, “complexul matern” ar fi o dovada in plus ca intre alegere si dragostea de mama exista o legatura indestructibila. Sex-appeal-ul este deci un mecanism de atractie ce lucreaza la fiecare individ in mod cu totul deosebit, in care ratiunea nu-si are locul. Cine n-a intalnit in viata persoana care gasea nod in papura celor mai atragatoare persoane din jurul sau, individul care se indragosteste apoi nebuneste de o fata marunta, carna si pistruiata? Extremele se atrag – spune undeva un percept biologic. V-ati intrebat insa de ce se atrag? Sa ne intoarcem din nou la leaganul eroului nostru. Ii e foame si de aceea plange, urla. Mama ii sare in ajutor, cu biberonul in mana. Copilul descopera pentru intaia data in viata ca facand zgomot poate atrage atentia asupra sa. Incearca si tipa a doua oara – apoi a treia si a patra oara. De fiecare data, mama e langa el. Copilul a inteles folosul sistemului. Invatatura aceasta i se va sapa in subconstient si nu-l va parasi toata viata: daca faci zgomot, ai ce doresti.

Rolurile importante
Copilul a crescut. E la varsta cand se poate insura. Credeti ca va alege pe fata independenta, care nu se teme sa treaca singura, noaptea, pe o strada pustie? Nu!  El presimte ca aceasta femeie nu are nevoie de sprijinul lui. De aceea se insoara cu fetita blanda si molateca ce nu asteapta totul  decat din partea lui si care il va considera totdeauna un erou. Barbatii se mandresc si se lauda de cele mai multe ori din proprie initiativa pentru faptul ca hotararile lor sunt intemeiate pe rationament, logica, judecata. In acelasi timp femeile sunt acuzate ca se supun instinctelor si sunt conduse numai de intuitie. Astazi, dupa parerea majoritatii psihologilor, judecata poate avea un rol important in viata unui barbat atunci cand el trateaza o afacere sau pune in lucru o realizare oarecare. Dar, judecata nu intervine cu nimic in alegerea unei sotii. In acest moment, ea ramane la usa. Barbatul se da pe mana complexelor si e robul lor. Cand un barbat vine fata in fata cu “femeia visurilor sale”, complexe ascunse adanc in el navalesc in inima si-i soptesc toate la unison: “Iata femeia pe care o astepti!” Orice judecata si orice impotrivire este zadarnica. Cam asta e sex-appeal-ul.        

 

Text: Otilia Ostrotki, psiholog