Sexul dupa 30 de ani

sex_dupa_30_de_ani_sursa_shutterstock“Pentru mine cea mai sexy femeie este cea la 30 de ani, casatorita, mama si cu o cariera…”, imi spunea recent Bogdan, un bun prieten.De ce aceasta virsta? Se considera ca dupa 30 de ani, femeile ating plenitudinea dezvoltarii sexuale. Insa, avind in vedere ca traim intr-o societate caracterizata de competetie, casnicia, maternitatea si cariera presupun un consum de energie, fapt care isi pune amprenta pe sexualitatea femeii.

Sexualitate reprezinta totalitatea insusirilor morfologice, fiziologice si psihologice care caracterizeaza sexele si fenomenul sexual. Este un proces complex, la care participa sistemul nervos, vascular si endocrin.


La aceasta virsta apar niste fenomene sociale care modifica un pic pozitia femeii in societate, in cuplu, vis a vis de partenerul ei si, mai ales, pozitia femeii in raport cu ea insasi. Aceste modificari provoaca o schimbare. Insa, contrar opiniei populare, femeia nu renunta la sexualitatea ei chiar daca se casatoreste si devine mama sau se confrunta cu diverse obstacole: rutina in casnicie, dereglari hormonale, modificarea greutatii corporale, instalarea unor situatii stresante (ivite la locul de munca, in sinul familiei sau favorizate de alte motivatii). Avind in vedere ca femeia are o componenta foarte importanta a motivetiei sexuale legata de psihic, in momentul in care acesta este perturbat  de alte probleme, echilibrul fragil existent intre placerea sexuala si neplacere se rupe. Ca si barbatii, femeile pot intimpina dificultati in a dori si a participa la actul sexual. Statisticile arata ca 40% dintre femei ar putea fi afectate de o problema sexuala: inhibarea dorintei, frigiditate, vaginism, lipsa libidoului, a placerii sau a orgasmului, act sexual dureros.

Modificarile libidoului
Libidoul sau dorinta sexuala variaza de la femeie la femeie, in functie de starea in care se afla. Se spune ca unele femei au un libido crescut la jumatatea ciclului menstrual, preovulator si (sau) premenstrual. Altele manifesta un libido crescut in timpul si dupa trecerea menstrualtiei. In timpul sarcinii, un libido crescut se inregistreaza in prima jumatate a acestei perioade. Pe de alta parte, frica de sarcina poate scadea intensitatea libidoului, situatie intilnita si in cazul menopauzei (se pare ca mai mult de 15% dintre femeile aflate in aceasta etapa a vietii au un libido scazut). De asemenea, mediul in care se desfasoara actul sexual si unele obiceiuri ale partenerului (cum ar fi ejacularea precoce) diminua si ele libidoul.

Importanta preludiului
Dupa o perioada indelungata de timp petrecuta alaturi de partener, este posibil sa apara obisnuinta si dezinteresul acestuia pentru un preludiu normal. Lipsa acestor elemente foarte importante pentru actul sexual la femei poate rupe acest echilibru al placerii. In timp ce barbatul este pregatit sa inceapa actul sexual imediat ce are erectie, la femei, preludiul este important indiferent de virsta. Deoarece femeia face dragoste cu sufletul, ea are nevoie de un preludiu mai lung decit barbatul.

Surprinzator este faptul ca, in urma cu trei luni, in cadrul unui simpozion prilejuit de lansarea raportului “Sexualitatea populatiei active din Romania”, comandat de compania farmaceutica Pfizer si realizat de AB Research, s-a mentionat ca preludiul are tendinta sa devina din ce in ce mai putin important pentru o femeie. Lucru care surprinde specialistii, cu toate ca matematic s-a dovedit a fi real. Astfel, s-a constatat ca preludiul incepe sa piarda din importanta in favoarea unei penetrari ferme, de lunga durata, punindu-se un accent mai mare pe obtinerea orgasmului.

Importanta orgasmului
Orgasmul este un cadou, o implinire a vietii sexuale, veriga finala indispensabila unei vieti sexuale normale…Statisticile arata ca, la nivel global, 10% dintre femei nu au avut niciodata un orgasm, din mai multe motive, cele mai frecvent invocate fiind urmatoarele: fie nu stiu ce inseamna orgasmul, pentru ca teama si rusinea le-au impiedicat sa isi cunoasca organismul (ele nu stiu care este momentul relatiei sexuale in care survine orgasmul), fie au avut parte de experiente sexuale care le-au dezamagit sau,mai rau, le-au traumatizat (obtinerea orgasmului  este influentata de virsta inceperii raporturilor sexuale; daca aceasta a avut loc o virsta la care nu exista o maturizare sexuala fizica si psihica, orgasmul este obtinut mai rar. Totodata, debutul vietii sexuale la o virsta inaintata  contribuie la scaderea libidoului si a excitabilitatii sexuale a femeii.

Frigiditatea – o problema in doi
Specialistii spun ca mai bine de 80% din tulburarile sexuale sunt reprezentate de frigiditate (incapacitatea de a avea dorinta sexuala, absenta excitatiei sau a satisfactiei). O femeie frigida priveste cu indiferenta viata conjugala si sexuala. Ea este agitata si nervoasa, traind in permanenta sub o incordare psihica. Vindecarea frigiditatii este foarte grea, uneori imposibila. Fiind vorba de o dereglare psihica, nu organica, necesita aportul unui psiholog care trebuie sa inlature cauza tulburarii.

In cadrul aceluiasi seminar Phizer s-a luat in discutie si diminuarea importantei postludiului, fapt care i-a determinat pe specialistii prezenti sa afirme ca, dupa o anumita virsta (cam tot in a doua perioada a sexualitatii feminine, unde se poate lua ca etalon virsta de 30 de ani),  sexualitatea feminina tinde sa semene cit mai mult cu sexualitatea masculina. In aceasta situatie este posibil ca tiparul de feminitate sa fie privat de anumite elemente de feminitate clasica, tinzind catre un model mai aproape de ceea ce psihologii numesc o eficienta (sociala sau sexuala).
Este evident faptul ca femeia incearca sa se adapteze la ceea ce se numeste “cerere sociala”. Acest lucru nu inseamna ca ea a renuntat la sexualitate, ci si-a adaptat-o in functie de cerintele sociale. Timpul afectat sexualitatii este din ce in ce mai mic. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, stresul, problemele financiare, insatisfactiile profesionale si multe alte probleme se strecoara in cuplul nostru. Insa, depinde de fiecare cum foloseste sexualitatea: fie o lasa stirbita de problemele cotidiene, fie o foloseste ca o modalitate de  eliminare a tensiunilor acumulate.

Interviu cu Dr. Daniel Popescu, Policlinica Serban Voda, Bucuresti
Un numar relativ mare de femei se prezinta la cabinet cu dispareunie (senzatie dureroasa locala, provocata de raporturile sexuale). Cu toate ca frecventa acestei stari este destul de mare, este dificil de stabilit din punct de vedere statistic. Ceea ce se stie cu siguranta este faptul ca majoritatea femeilor solicita ajutorul medicului ginecolog numai atunci cind durerea devine insuportabila. Aceasta senzatie este asociata cu vaginismul (contractie dureroasa a muschiului vaginal), frigiditatea, dismenoreea (menstrualtie insotita de dureri), cauze pelviene ginecologice (anexite, nevralgii pelviene, vulvovaginite bacteriene etc.). Trebuie avut in vedere  multe dintre bolile inflamatorii cornice apar intre 20 si 30 de ani. Netratate, acestea au in timp repercusiuni asupra actului sexual. Durerea poate aparea la inceputul contactului sexual, in timpul lui sau imediat dupa acesta. In ceea ce priveste legatura dintre dispareunie si frigiditate, pot spune ca exista femei frigide care se pling de dureri la contactul sexual, si femei care sunt etichetate ca frigide, care intotdeauna au suferit dureri in timpul contactului sexual si care nu pot delimita senzatia sexuala de durere.

Psiholog doctor Augustin Cambosie, psihoterapeut Centrul KIAS, Bucuresti

Cei 30 de ani psihologici ai femeii nu corespund intotdeauna cu virsta sa biologica, adica cu virsta din buletin. Maturizarea acesteia difera, in functie si de “bagajul” cu care pleaca la drum, si aici ma refer nu atit la zestrea noastra genetica, chiar daca si aceasta trebuie luata in discutie, dar ma refer si la factorii educationali, socio-culturali, care impregneaza cd-ul din copilaria noastra. Pentru noi este foarte important acest lucru, pentru ca ceea ce se intimpla ulterior este o repetitie, in noi conditii,a aceluiasi mecanism. In functie de parcursul dezvoltarii noastre putem ajunge nu la 30 de ani, ci la…130 de ani dovedind aceeasi maturitate pe care o aveam la 12-13 ani, deoarece  modul nostru de raportare la propria persoana cit si la ceilalti are la baza mecanismul acelei virste. De exemplu, exista femei care nu au implinit 30 de ani, dar care dovedesc o maturitate clara. Acestea au beneficiat de o protecttie familiala suficient de buna cit sa le consolideze o imagine buna despre sine, dar care, in acelasi timp,  le-a lasat si un spatiu de libertate ca sa invete din experienta directa, nu auzita sau prezenta in carti gen Sandra Brown. In nici un caz maturizarea sexuala nu are legatura cu experientele sexuale (mai mult sau mai putin numeroase) avute de-a lungul timpului.

Cele mai bune partide de sex sint dupa…40 de ani
Un studiu amplu efectuat de specialistii din Marea Britanie a scos la iveala faptul ca “cele mai reusite partide de sex ale femeilor au loc dupa…40 de ani”, relateaza The Sun. 75% dintre femeile chestionate au sustinut ca, fata de relatiile sexuale avute la 20 de ani, sexul dupa 40 de ani, fie ca se desfasoara in sinul familiei sau …in afara ei, este mult mai palpitant. Locurile alese frecvent pentru partidele de sex sunt holul, baia si gradina. Majoritatea femeilor chestionate au declarat ca se gindesc zilnic la sex, in timp ce un sfert dintre femei au recunoscut ca au fantezii sexuale de trei ori pe zi. Expertul in sex, Julia Cole, coordonatoarea studiului care a cuprins mai bine de 2000 de femei trecute de 40 de ani, a declarat ca “femeile in virsta  stiu sa iubeasca si spre deosebire de cele mai tinere au mai multe orgasme”.

Text:  Mirela Dadacus