Sexul dupa casatorie

Cum ramane cu sexul dupa casatorie?O serie de cercetari au evidentiat faptul ca libidoul se poate diminua treptat dupa momentul casatoriei, cei intervievati invocand drept cauze frecvente oboseala, tensiunile si supararile unuia dintre parteneri.

Foarte interesant este ca putini dintre acei subiecti au mentionat plictiseala, obisnuinta, diminuarea interesului sau insatisfactia ca factori principali ce duc la lipsa dorintei sexuale.
 
Atunci cand dovezile de iubire lipsesc
Viata sexuala este intretinuta pe langa dorintele fizice si de cele psihice. Daca inainte de casatorie, activitatea sexuala este stimulata sistematic cu „dovezi de iubire” precum cadouri spontane, flori, plimbari in aer liber, pragul casatoriei conduce frecvent la naruirea acestor castele de nisip construite cu atata pasiune. Aceste naruiri pot fi consecinta obisnuintei, rutinei sau chiar a uzurii relatiei maritale. In timp nu mai consideram ca fiind prioritare gesturile de tandrete, cuvintele cu incarcatura afectiva pozitiva intensa, argumentand intr-o maniera simplista „am atatea pe cap, numai de asta nu mai am timp”.

Conservarea pasiuniiu propriile resurse interioare
Flacara iubirii poate ramane vie printr-o acceptare si unificare in primul rand a noastra cu noi insine. Cu cat ne acceptam  asa cum suntem, cu cat unificam lipsurile din noi (de exemplu nevoia de a fi iubit) tot cu propriile resurse interioare (sa incep prin a ma iubi), fara a porni intr-o permanenta cautare de ceva nou, ca o alta masca a acelorasi nevoi, relatia maritala poate depasi obstacolele vietii.

Preferintele sexuale se pot schimba in timp. Comunicati!
Numeroase probleme de dinamica sexuala (de la scaderea libidoului si lipsa orgasmului pana la tulburari de erectie/ejaculare sau frigiditate), apar datorita unei comunicari defectuoase intre parteneri. ~mbunatatirea vietii sexuale presupune discutii sincere si deschise cu partenerul asupra dorintelor care il satisfac cel mai mult, luand in calcul faptul ca preferintele sexuale se pot schimba odata cu trecerea timpului iar daca se intampla sa respinga un anumit tip de activitate sexuala, nu rezulta ca te respinge pe tine ca persoana.

Ia atitudine. Celalalt te va urma
Nu astepta o schimbare din partea partenerului. Pentru a revitaliza activitatea sexuala in cuplu, o solutie eficienta este sa incepi sa-ti schimbi propriile comportamente. Daca simti ca partenerul nu te mai considera atragatoare, nu este indicat sa te retragi si sa macini reactiile lui, ci intreaba-l deschis care sunt motivele si adopta o atitudine provocatoare prin imbunatatirea aspectului fizic: coafura, stilul vestimentar, lenjeria intima… Daca in timpul unei discutii aprinse pana acum  fie ripostai prin sunete din aceeasi partitura fie te retrageai in camera sa plangi, a venit momentul sa provoci o schimbare in atitudinea ta.

Exercitiu antimonotonie
Lasa-ti imaginatia sa gaseasca cat mai multe lucruri care iti creaza placere. Propune-i partenerului sa faca acelasi lucru. Apoi, treceti la actiune, puneti in practica in fiecare saptamana cate o idee din lista fiecarui partener.

Ne place sa credem ca fericirea in cuplu este greu de atins, pentru a avea o justificare atunci cand suntem resemnati, invinsi sau vrem sa fim compatimiti. Solutie? Un tonus optimist, o stare interioara pozitiva si o evaluare lucida a problemelor cu care ne confruntam constienti de faptul ca in orice nenorocire exista si o parte buna. Putem  ajunge la o impacare cu noi insine si cu lumea in care traim.     

Psiholog Cristian GRIGORE
Psihoterapeut, specialist NLP
Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola, Iasi