Sexul si beneficiile sale asupra sanatatii

Cei mai multi oameni incep sa invete elementele de baza ale actului sexual atunci cand mama, tata sau profesorul le ofera explicatii despre modul in care copiii vin pe lume. Si sigur, sexul este despre reproducere. Dar are si o serie de urmari placute, care nu sunt la fel de bine-cunoscute. Studiile indica faptul ca activitatea sexuala poate aduce beneficii miraculoase sanatatii. Am adunat pentru voi rezultatele mai multor studii in domeniu pentru a va demonstra cele zise.

 

   • Reduce riscul de cancer de prostata

Ejacularea poate reduce riscul de cancer de prostata. Un studiu din anul 2004, publicat in Journal of American Medical Association, la care au participat 30.000 de oameni a constatat ca o viata sexuala activa nu a fost asociata unui risc mai mare al bolii. Barbatii care au ejaculat cel mai mult – de 21 de ori pe luna sau chiar de mai multe ori – au prezentat sanse mult mai mici de a dezvolta cancer de prostata decat cei care au ejaculat de patru – sapte ori pe luna. Desi cercetarile bazate pe acest subiect au fost oarecum contradictorii, se pare ca cea mai buna abordare este de a face sex de dragul sexului, pentru a ne bucura de beneficiile lui.

 

  • Ajuta la ameliorarea nevrozei

Conform studiilor in domeniu, proaspat casatoritii se confrunta adesea cu nevroza – o afectiune marcata de modificari ale dispozitiei. Pentru cele mai multe cupluri, frecventa sexului in acest stadiu al casatoriei nu a fost asociata cu fericirea, dar sotii nevrotici par a reactiona pozitiv atunci cand lucrurile devin active in dormitor. Nevroza tinde sa ii faca pe oameni nefericiti, dar sexul tine grijile departe, facand-i pe tinerii casatoriti nevrotici la fel de multumiti pe cat sunt omologii lor relaxati.

 

  • Diminueaza durerea

Un studiu realizat in anul 1985, publicat in revista Pain, a aratat ca, in perioada de stimulare vaginala, femeile au inregistrat cresteri ale pragului de durere de aproximativ 36% pana la 40%. La atingerea orgasmului, pragul de durere la femei a crescut cu 74,6%. Cercetatorii sunt de parere ca se poate izola raspunsul chimic al creierului care cauzeaza aceasta imunitate la durere, in asa fel incat sa le permita femeilor sa se bucure de acest efect nu doar in dormitor, ci si in viata de zi cu zi.

 

  • Stimuleaza imunitatea

In urma unui studiu prezentat la Eastern Psychological Association Convention in anul 1999, s-a constatat ca oamenii care au facut sex o data sau de doua ori pe saptamana au prezentat un nivel mai ridicat de anticorpi ai imunoglobulinei A, sau IgA, in comparatie cu oamenii care au facut sex mai rar. Cu toate acestea, acelasi studiu a constatat ca cei care au facut sex de trei ori pe saptamana sau mai mult au avut un nivel de IgA comparabil cu cei care s-au abtinut de la sex cu totul. Cercetatorii au speculat ca activitatea sexuala moderata ajuta la stimularea imunitatii, in timp ce persoanele “sexaholics” tind sa aiba o imunitate mai scazuta.

 

  • Aduce fericire

Nicio surpriza aici: sexul si fericirea merg mana in mana. Un studiu din 2004 publicat in revista American Economic Review a cerut parerea a 900 de femei americane cu privire la activitatile care le fac fericite si au constatat ca sexul este una dintre cele mai comune si frecvente activitati care aduc fericire. Mai mult decat atat, in urma unui studiu din anul 2004 pe 16.000 de americani, publicat de Biroul National de Cercetari Economice, s-a ajuns la concluzia ca oamenii care sunt fericiti tind sa aiba mai multe activitati. Mai mult, studiul a estimat faptul ca satisfactia data de cresterea numarului de acte sexuale de la o data pe luna la o data pe saptamana poate echivala cu satisfactia avuta in urma unei mariri de salariu.

 

Text: Andreea Popescu