Sfaturi pentru ingrijirea piercingului din ureche

shutterstock_97199363Daca ti-ai facut un piercing in ureche, ar trebui sa stii ca va dura intre opt si zece saptamani pana cand piercingul se va vindeca complet, si asta in conditiile in care va fi ingrijit asa cum se cuvine. Lobul urechii reprezinta partea corpului care se vindeca cel mai repede, ce-i drept exista foarte putine complicatii care pot aparea dupa un piercing facut intr-o astfel de zona, insa trebuie sa luam in calcul si cartilajul superior al urechii, foarte multi tineri alegand in general aceasta zona.

Exista totusi posibilitatea aparitiei unui granulom (afectiune cutanata benigna caracterizata prin mici noduli) sau a unei cicatrici numite keloid, care are nevoie de corticosteroizi pentru a se vindeca.

 

Cum ingrijim corect piercingul

Indicat este sa cureti zona unde ti-ai facut piercingul o data pe zi, preferabil in timp ce faci dus, si nu uita sa dai parul la o parte. Daca vei curata zona mai mult de o data pe zi, risti ca acest lucru sa slabeasca apararea naturala a organismului. Ia zilnic un supliment care sa contina vitamina B si zinc deoarece promoveaza vindecarea. De asemenea, multivitaminele grabesc procesul de vindecare  si sporesc imunitatea. Ai grija ca parul sa  nu se afle prin preajma piercingului deoarece acesta poate transmite bacterii, murdarie, uleiuri si alte lucruri care ar putea irita rana. Tine parul prins pe cat posibil sau ataseaza-i o agrafa pentru a nu intampina probleme. Schimba fata de perna mult mai des decat o faci in mod obisnuit pentru ca bacteriile sa nu patrunda in rana. Evita sa vorbesti la telefoanele publice si chiar la telefonul mobil, cu totii stim cate bacterii se afla pe acest device si cate poate ascunde fara ca noi sa ne dam seama. Incearca sa folosesti produse de ingrijire care sa nu contina parabeni si nu te da cu parfum in jurul piercingului deoarece substantele pot irita si inflama rana. Clateste intotdeauna zona cu o solutie salina pentru ca, de obicei, in jurul ranii apare o crusta. Aceasta crusta se formeaza dintr-un lichid limpede care este secretat si care se numeste limfa si, desi este inofensiv,  crusta care se formeaza poate deteriora pielea din jurul ranii.

 

Ce nu trebuie sa faci

Nu trebuie sa pui mana pe piercing decat atunci cand iti ingrijesti rana. Spala-te pe maini inainte sa atingi zona si incearca sa rotesti incet cercelul pentru a nu se forma crusta. Nu scoate piercingul cel putin in primele trei luni pentru ca aceasta este perioada optima de vindecare. In plus, daca vei scoate si vei tot baga cercelul, rana poate avea de suferit. Nu folosi alcool sau apa oxigenata pentru a tampona zona. Se stie ca aceste produse pot duce la aparitia cicatricelor si nimeni nu isi doreste asa ceva.

Vindecarea unui piercing poate avea doua faze distincte. Prima, atunci cand rana este expusa riscului de infectie si inflamare si cand este nevoie de foarte mare atentie pentru a se vindeca (dureaza aproximativ sase saptamani), iar cea de-a doua etapa este cea in care rana s-a vindecat si piercingul poate fi manevrat oricand se doreste.

 

Text: Ruxandra Raica