„Slabeste sanatos dupa nastere!”: model de plan alimentar pentru proaspetele mamici

Foto: Luiza Pirvu, medic nutritionist specializat in dieta inainte, in timpul si dupa sarcina, alaturi de actrita Dana Rogoz, invitata speciala a seminarului  

Doctor Luiza Pirvu, medic nutritionist specializat in dieta inainte, in timpul si dupa sarcina a oferit o multime de sfaturi despre ce presupune o rutina nutritionala corecta si prietenoasa, care sa ne ajute sa slabim dupa nastere, in cadrul celei de-a doua editii a seminarului „Slabeste sanatos dupa nastere!”, de luni, 2 martie. Conferinta a fost organizata de Asociatia MedExperts, fiind sustinuta de Tonica.ro, alaturi de FarmaciaTa.ro si Slabsaugras.ro, in calitate de parteneri media.

Ideea de la care a plecat seminarul s-a axat pe programul de viata dat peste cap de venirea bebelusului in cazul celor mai multe proaspete mamici. Idel este sa nu lasam aceasta schimbare fericita din viata noastra sa ne afecteze, totusi, si pe plan alimentar. Prin urmare, Nnu manca in picioare, imbucand tot ce apuci, ia mesele regulat, in liniste, fara sa te grabesti. Nu opta pentru un regim drastic. Corpul tau este oricum bulversat dupa atatea schimbari. Nu este momentul sa il brutalizezi acum. De asemenea, este recomandat sa mananci cel putin 2 fructe sau legume portocalii si verzi in fiecare zi.

Dimineata – consuma fibre si proteine slabe, care te ajuta sa mentii senzatia de satietate si iti dau energie pentru toata ziua.

La pranz consuma cereale integrale, legume si proteine, la cina poti opta pentru paste integrale, proteine slabe si legume.



Plan alimentar- exemplu:

Dimineata :

  • paine integrala cu seminte cu guacamole si ou fiert, cateva frunze de salata verde (care pot servi ca „farfuriute” pentru sos ).
  • Sau paine unsa cu crema de branza ( sau, optional, urda amestecata cu iaurt ) in care am adaugat si marar sau  cateva fire de patrunjel, rosii crude sau uscate, masline si salata verde, andive, spanac proaspat.

Pranz:

  • Pilaf de quinoa cu legume (morcov, ardei gras, dovlecei) si carne de curcan, alaturi de o salata de spanac cu o lingurita de otet balsamic si ulei ( samburi de struguri, rapita, masline, floarea soarelui, etc)
  • Sau boabe de naut, fasole boabe, salata verde, rosii,ardei, ulei de masline, lamaie, bucati de peste.

Cina:  

  • paste integrale cu branza slaba, rosii, dovlecei sau paste cu pesto

Text: Iulia Mirica