Smaltul dintilor, metode de protectie

protejeaza-ti_smaltul_dintilorSmaltul este tesutul de protectie al dintelui contra factorilor cariogeni locali, fiind tesutul cu cel mai inalt grad de mineralizare din organism. Totusi, acesta se dezintegreaza foarte repede atunci cand dintele este cariat.

Astfel, este necesara protectia acestuia, in vederea cresterii rezistentei lui fata de agresiunea carioasa, fie prin modificarea compozitiei si structurii lui, fie prin formarea unor benzi protectoare pe suprafata dintilor, precum si prin controale periodice.

 

Metode de protectie locala
Sigilarea
(aplicarea de lacuri si cimenturi protectoare) este o metoda de izolare a dintelui fata de mediul oral, de protectie.
Reconstituirea preventiva cu rasini este un procedeu clinic de reconstituire a santurilor si fisurilor si de prevenire a cariei.
Suplimentarea dietei cu fluor

  • – Administrarea regimului alimentar flourizat incepe in jurul varstei de 3-6 ani. De la 3 ani, copiii sunt capabili sa inghita tablete de fluor.
    – Terapia locala cu fluor consta in administrarea unor paste de dinti cu fluor si este importanta la grupa de varsta 3-6 ani. Atentie! La aceasta grupa de varsta este interzisa clatirea cu ape de gura fuorizate.
    – Aplicatiile profesionale cu fluor in concentratii mari, sub forma de gel sau solutii.
    – Metode de fluorizare topica cu fosfat acid de fluor sau fluorura de sodiu, in gutiere de polistiren, de 2 ori pe an, numai la indicatia medicului dentist.
    La toate acestea trebuie sa reamintim importanta foarte mare a tehnicii de periaj care trebuie insusita corect.

Text: Asist. Univ. Dr. Ana Maria Cristina Tancu
Medic primar stomatologie generala
UMF Carol Davila, Facultatea de Medicina Dentara
E-mail: [email protected]

Produs recomandat de specilistii farmaciilor catena: Pearl drops smokers clear mouthwash 400ml