SMS-ul – solutie pentru despartire?

shutterstock 73457971“La Rochefocauld: dragostea este asemeni febrei; nu le putem stapani pe nici una si nici nu putem limita durata sau intensitatea lor.”

Cred in aceasta rubrica. Ea se adreseaza tuturor varstelor. Parte din ea este izvorata din propria experienta, completata cu lecturi si discutii cu oameni mai tineri, mai maturi, care iubesc, sunt iubiti, au experiente de viata fericite sau mai putin fericite, dar care merita sa traiasca frumos povesti de dragoste si sa nu renunte la sperante.

In mod cert, telefonul mobil este una dintre cele mai mari inventii ale secolului trecut. Prin urmare, telefonul ocupa un loc destul de important in viata noastra si poate influenta mersul lucrurilor, inclusiv regulile in dragoste. Telefonul mobil ne permite sa purtam conversatii, dar si sa scriem si sa transmitem SMS-uri. SMS-ul are rostul lui si in relatiile de dragoste, numai ca ar trebui sa-l utilizam cand trebuie si cum trebuie. E clar ca SMS-ul este o noua metoda de comunicare, pe care o putem folosi in beneficiul sau impotriva noastra.

Sensul si continutul mesajului depind foarte mult de felul in care este scris, de topica frazei, fiindca interpretarile mesajelor din SMS-uri pot fi mai mult sau mai putin corecte sau bine intelese. Ideea este ca nu conteaza motivul pentru care ai ajuns la concluzia ca iti doresti sa mergi singur mai departe si nu cu cel/cea cu care ai acum o relatie, e mult mai bine, mai decent si mai elegant sa nu inchei o relatie prin SMS. E lipsit de clasa.

E mult mai sanatos sa poti avea taria sa-i spui in fata iubitei/iubitului ca relatia voastra de dragoste se incheie aici (sa zicem, in cel mai rau caz, printr-o discutie telefonica daca esti atat de lipsit/lipsita de curaj, dar nu sunt un sustinator al acestei variante). Fara doar si poate, este mult mai bine ca cele doua persoane sa se intalneasca fata in fata si sa-si spuna tot ce au de spus. Nu alege un restaurant sau o cafenea ca loc de despartire. Incearca sa alegi un loc unde nu veti fi intrerupti, unde puteti vorbi in liniste (intr-o gradina, un parc sau in apartamentul unui prieten). Alege cu atentie motivul despartirii, felul in care-i vei spune acest motiv. Ar trebui sa fie ceva personal, particular.
Este mult mai usor sa te desparti de cineva printr-un e-mail, o scrisoare sau un mesaj pe telefon. Dar poate nu ar fi rau sa te gandesti putin la cel pe care-l lasi in urma. Ar trebui sa fii cinstit fata de el/ea, sa te comporti corect si moral si sa ii spui ce ai de spus in fata, la fel ca in vremea cand totul era frumos intre voi si erati fericiti impreuna. Si el/ea va accepta mai usor ideea despartirii daca aude ca vrei asta direct din gura ta. Prin SMS nu vei reusi sa faci toate astea niciodata.
       Cand te desparti de partener, trebuie sa fii cat se poate de sigura/sigur pe tine, nu trebuie sa te domine intimidarea. Trebuie sa fii calm/calma, nu trebuie sa ai fata de partener o atitudine cruda sau nemiloasa. In acelasi timp, nu spune nimeni ca trebuie sa fii dispus la reconcilieri. Nu da inapoi. Poti sa-i spui ca regreti faptul ca relatia nu a reusit sa se salveze, raspunde la toate intrebarile si evita contactul fizic de orice fel, dar fara sa ai o atitudine violenta daca partenerul/partenera iti atinge mana. Incearca doar sa eviti usor orice atingere, mai ales cele cu caracter intim. Indiferent de reactia partenerului/partenerei, nu lasa discutia sa degenereze intr-o cearta. Pastreaza-ti calmul si stapanirea de sine.
      Daca te-ai hotarat si esti sigura/sigur ca intr-adevar asta e ceea ce vrei, atunci nu exista cale de intoarcere si asta nu cred ca s-ar putea intampla printr-un SMS. SMS-ul poate, in schimb, sa te “anunte” din timp ca ceva se intampla in relatia voastra, ca unul dintre voi incepe sa se gandeasca sau sa-si puna problema despartirii. Sunt “semne” pe care le poti regasi in SMS-uri. Daca incepi sa primesti mesaje in care tot ce-ti spune este “Buna!”, acest tip de mesaj nu spune nimic, chiar daca lasa senzatia ca se gandeste la tine. Raspunde-i la mesaj intr-un timp cat mai scurt (nu dupa 10 ore) in cazul in care te intereseaza persoana ei/lui, altfel va intelege ca nu-ti pasa. Daca mesajele lui/ei vin mereu dupa ora 10 pm, e clar ca nu insemni decat o aventura si atat, asa ca daca-i dai replay, iti asumi. Nu-i scrie mesaje sub influenta alcoolului, fiindca atunci cand te vei “trezi”, s-ar putea sa vezi lucrurile altfel.

Chiar daca a fost cea mai proasta relatie prin care ai trecut, tot nu merita sa te cobori la nivelul SMS-ului ca sa o inchei.

Text: Vladimir Toma