Somnul cu copilul afecteaza cuplul

Somnul-cu-parintii-afecteaza-cuplulIntr-o familie sanatoasa exista anumite limite al caror scop nu este de a opri fluxul de afectiune intre membri, ci acela de a permite parintilor sa beneficieze de intimitate.

 

Atunci cand aceste limite sunt trecute,  cuplul are de suferit, partenerii nu isi mai satisfac reciproc nevoile emotionale, cautand implinirea in relatia cu copilul. Este bine pentru starea de normalitate a familiei ca un copil sa doarma cu parintii lui?

 

Viata sexuala are de suferit

Atunci cand copilul doarme impreuna cu parintii, intimitatea

cuplului este sacrificata. Odata pierduta intimitatea, primul aspect ce are de suferit este viata sexuala a cuplului. Ce este de facut atunci cand copilul intra in camera parintilor in timpul noptii si nu vrea sa doarma in camera lui?

 

 

Ofera caldura si siguranta copilului tau

Ceea ce cauta copilul atunci cand cere sa doarma cu parintii este de fapt afectiune si siguranta. Ce puteti face pentru a-i oferi aceste sentimente menajandu-va in acelasi timp viata de cuplu?

–          Mergeti impreuna cu copilul in camera lui, inveliti-l, vorbiti calm si incercati sa-l linistiti;

–          Cititi-i povestea preferata sau oferiti-i jucaria preferata;

–          Puteti sta in pat langa el, oferindu-i siguranta cu prezenta dvs;

–          Incurajati-l sa aiba incredere in el insusi si in lucrurile pe care le poate face singur;

–          Puteti sa-i promiteti ca veti sta cu el in camera pana adoarme; cand reuseste sa adoarma, intoarceti-va in camera dvs. Repetati aceasta rutina de cate ori este nevoie;

–          Dimineata, oferiti-i o imbratisare calda.

 

Doar astfel copilul va reusi sa se obisnuiasca cu camera lui, sa o vada ca un loc special, sigur, si sa invete ca poate sa aiba singur grija de el.

 

Text: Psiholog Oana Cernusca