S.O.S. Fosta lui sotie ma uraste!

shutterstock_11250124De multe ori, se intampla sa devii, voit sau nevoit, mama copiilor sotului tau. Nu este un capat de tara faptul ca devii mama unor copii care nu sunt ai tai, ci devine o problema reala atunci cand fosta lui sotie incepe sa te urasca.

In primul rand, conform studiului realizat de catre oamenii de stiinta de la Universitatea de Psihologie din Marea Britanie pe un esantion de 4.700 de femei divortate, se pare ca acestea nu le urasc pe actualele sotii ale fostilor parteneri de viata, ci urasc situatia in sine, situatia in care sunt puse. Nu este usor nici pentru cele divortate, nici pentru cele care incep o noua viata cu un barbat care a mai avut o sotie inainte.

Un alt unghi din care poate fi privita situatia este acela al esecului casatoriei. Teama cea mai mare a unei femei este ca nu a fost capabila sa ii schimbe celui de langa ea comportamentul. Exact asa se intampla si in cazul tau. Fosta sa sotie nu poate accepta faptul ca el a devenit un om mai bun si ca tu ai reusit sa schimbi ceva ce ea nu a putut pe parcursul casatoriei sale. Prin urmare, nu lua atat de personal comportamentul fostei sotii, ci priveste partea buna a lucrurilor.

Inca un lucru de care nicio mama nu si-ar dori sa aiba parte vreodata in viata ei este acela ca micutii ei ar putea iubi pe cineva mai mult decat o iubesc pe ea. Si cu atat mai dureros este sentimentul ca cei mici ar putea-o iubi mai mult pe noua sotie a tatalui lor decat pe ea. Prin urmare, pentru a evita astfel de neintelegeri, cel mai indicat este, conform oamenilor de stiinta si psihologilor, sa tii o anumita distanta fata de copiii sotului tau. O mica distanta astfel incat dragostea copiilor pentru mama lor adevarata sa nu fie periclitata.

Ca tot vorbim despre dragostea de mama, un alt lucru care te-ar putea face sa pari un dusman in fata fostei sotii a partenerului tau de viata este implicarea absoluta in viata copiilor lui. De exemplu, experienta primului sarut sau cumpararea primului sutien sunt lucruri ce trebuie marturisite prima oara mamei. Nu incerca sa ii iei fostei sotii aceste clipe, deoarece si tu esti sau vei deveni mama.

Cercetatorii mai sunt de parere ca actuala partenera de viata a fostului sot reprezinta de fapt o oglinda. Se pare ca fostele sotii isi vad atat defectele, cat si imperfectiunile, slabiciunile in actuala sotie a fostului lor sot. Ele vad ce lucruri le lipsesc. De exemplu, daca ele nu au putut sa il faca sa rada sau sa fie fericit pe parcursul casatoriei iar tu poti face asta dupa putin timp de cand sunteti impreuna, aceasta ii va spori frustrarile. Prin urmare, psihologii sfatuiesc ca, in aceasta situatie, sa eviti pe cat posibil sa ii arati fostei sotii cat de buna si cat de capabila esti in relatiile voastre. Sunt lucruri pe care si ele le stiu si care pur si simplu nu vor sa li se reaminteasca.

Pentru ca viata ta sa fie linistita si departe de probleme, incearca sa te pui pentru o secunda in locul fostei sale sotii. Sunt lucruri care ranesc enorm si nimeni nu merita sa treaca prin asta. Prin urmare, urmeaza sfatul: “Ce tie nu iti place, altuia nu ii face”.

 

Text: Andreea Popescu