Sotia mea castiga mai mult decat mine

Sotia mea castiga mai mult decat mineInca din Antichitate barbatul era cel care procura hrana pentru cei ai casei, iar femeia trebuia sa se ocupe de casa si de cresterea copilului. Dar ce ne facem cand rolurile se schimba? Deseori apar tensiuni la nivel de cuplu. Cum pot fi ele solutionate? Care este solutia optima pentru depasirea situatiei de criza?

In familia traditionala, este considerata a fi o mare problema daca femeia castiga mai multi bani decat barbatul. Exista sentimentul ca barbatul este slab, nu are personalitate, nu-si poate Intretine familia, este blamat de cei din jur, devenind astfel anxios, nervos, iritat, furios pe accesele de independenta ale partenerei sale si uneori chiar invidios. In epoca moderna, barbatii accepta, Insa nu In totalitate, schimbarea acestui statut/rol al femeii.Barbatul saboteaza succesul partenerei

Ce se intampla in momentul in care femeia castiga mai mult? Apare competitia. Competitie in care el este tentat sa faca orice ca sa-si invinga adversarul, uitand cine este rivalul In aceasta situatie. Daca nu se simte confortabil, barbatul saboteaza succesul partenerei sale, fie intrand intr-o alta relatie in care sa se simta puternic si masculin, fie lasandu-si partenera sa se descurce singura, indiferent de situatie (copii, treburi casnice) si nemanifestandu-si nicicand bucuria fata de realizarile ei.

Lupta cu prejudecatile

In prezent, transformarile sociale au un impact deosebit asupra femeilor, In special asupra schimbarii rolului ei In societate, ca si asupra raportului Intre feminin si masculin. Mai nou, sotul Isi ia concediu de paternitate si se ocupa de gospodarie, iar sotia devine asociat Intr-o mare companie, petrecandu-si acolo o mare parte din timp si castigand multi bani? Se poate spune ca sunt mai putini barbati sau mai putine femei care si-au asumat un rol? Sigur ca nu. Esti femeie sau esti barbat pentru ca acesta este sexul tau. Din pacate, femeile nu trebuie sa lupte doar cu conceptele si prejudecatile celorlalti sau ale partenerului, dar si cu cele personale.

Putere=potenta? Gresit
Cei doi parteneri ar trebui sa Invete si sa accepte nu valoarea financiara a celuilalt, ci tot ceea ce aduce el In cuplu: cresterea copiilor, cariera etc. Este necesara comunicarea tututror neajunsurilor si a frustrarilor pe care le implica aceasta emancipare si evolutie a femeii. Practicati egalitatea pentru a se mentine relatia acolo unde cei doi sunt pe pozitii de egalitate, ar fi necesar ca fiecare sa se considere parte importanta a cuplului si sa negocieze. Sa nu existe resentimente si fiecare sa-si asume responsabilitatea Intr-o discutie referitoare la rolurile asumate In relatie. Cel mai important este sa nu uitati sa va priviti si sa va reamintiti ceea ce va leaga si de ce sunteti Impreuna. In cazul In care partenerii nu mai gasesc solutii la probleme, este de mare ajutor Intalnirea cu un consilier/psiholog pe probleme de cuplu cu ajutorul caruia sa treaca de acest tip de probleme.

 

Text: Maria Bratu
Consultant: Psiholog Sorina Cristea