SPA – o clipa de relaxare

2009_body_care_spaObosita de stresul cotidian si de aglomeratia urbana in care iti imparti viata intre familie, serviciu si cursuri de perfectionare? Cauti un loc ideal pentru a recupera armonia dintre corp si suflet, un loc in care sa iti fie trezite si cele mai amortite simturi? Un nou concept de relaxare prinde contur in marile orase. Acesta poarta numele de “spa”.

Spaul este loc pentru sanatate, care ofera tratamente, terapii sau diferite modalitati de relaxare, folosind ca principal element apa. Nu exista o origine certa a cuvantului spa. Unii o atribuie localitatii belgiene cu acelasi nume, care era cunoscuta in epoca romana pentru baile sale, in timp ce altii speculeaza ca provine de la acronimul frazei din latina “salus per aquam”, adica “sanatate prin intermediul apei”.

 

Cateva tramemente spa

Capsula Feng Shui
Tratament bazat pe filosofia Feng Shui ce combina aburul, infrarosiile, cromoterapia, aromoterapia, patul vibrational, creand astfel o experienta spa inegalabila. Folosirea capsulei duce la  eliminarea celulitei, pierderea in greutate, detoxifierea, hidratarea si relaxarea corpului, reintinerirea pielii si stimularea imunitatii

AcadaySpa
Tratament de top in cadrul terapiilor de tip spa, ce combina aromoterapia, tehnici speciale de masaj si meloterapia. Accesoriile folosite fac din el unul dintre cele mai eficiente, sofisticate si exotice tratamente: bambusul regal, pietrele de luna si de soare, galetele de lemn de Wacapu din Guineea Franceza. Masajul elimina stresul, tensiunea acumulata in organism, diminueaza celulita, detoxifica, re-energizeaza si imbunatateste vizibil aspectul pielii.

Manichiura spa
Sistem special de ingrijire a mainilor este asemanator celui pentru ingrijirea tenului, bazat pe 4 etape: exfoliere, revitalizare, regenerare, protectie.

Interviu cu Lili Baaddi, manager spa
Toate acele locuri pentru sanatate, unde se folosesc terapii cu apa, sub diferite forme, precum piscina, jacuzzi, parafango sau sauna, fara sa fie utilizata apa termala, se pot numi centre spa. Cu timpul, conceptul a luat amploare si a incorporat tehnici suplimentare, precum aromaterapie sau masaje de diferite tipuri. Iata ce ne spune despre spa Lili Baaddi, manager al centrelor de slabit, infrumusetare si fitness “Silhouette”.

TONICA: Cand au fost descoperite beneficiile spa?
Lili Baaddi: Termenul este derivat din numele orasului Spa din Belgia, unde inca din Evul Mediu bolile cauzate de deficienta de fier au fost tratate cu ajutorul consumului de apa feruginoasa. Primul care a utilizat termenul de spa, in denumirea unei statiuni, a fost Timothy Bright, in 1596.

TONICA: Care sunt beneficiile spa pentru frumusete si pentru sanatate?
Lili Baaddi: Spaul are efecte benefice asupra fizicului, dar si psihicului. Astfel, printr-o cura de tratamente spa se poate elimina stresul, detoxifia organismul, dar se poate tinti si o problema de estetica corporala sau faciala.

TONICA: Cine poate merge la spa? Exista contraindicatii pentru femeile gravide sau pentru cele cu afectiuni ale pielii, gen cuperoza?
Lili Baaddi: Nu exista contraindicatii. Tratamentele spa pot fi facute de toate persoanele indiferent de varsta, deoarece tratamentele sunt personalizate.

TONICA: Cat dureaza o sedinta?
Lili Baaddi: In functie de tratament, poate dura intre o ora si doua ore.

TONICA: Pe langa relaxare, spaul poate fi considerat “tratament” pentru anumite afectiuni? De exemplu, dureri de cap, migrene, dureri de spate, ingrijirea tenului, a parului, detensionarea muschilor.
Lili Baaddi: In special datorita efectului de relaxare, se obtin rezultate in cazul durerilor de cap, de spate, decontractarea musculaturii.

TONICA: Cat costa o sedinta?
Lili Baaddi: In Centrele “Silhouette” aplicam acelesi preturi cuprinse intre 150 –500 lei.

TONICA: Sedinta este individuala sau se poate face si in cuplu?
Lili Baaddi: Este individuala si personalizata.

TONICA: Care sunt limitele de varsta? Pot merge si copiii?
Lili Baaddi: Din punct de vedere medical, oricine poate apela la servicii spa. Nu exista limita de varsta.

TONICA: Ne putem crea propriul mini-spa la noi acasa?
Lili Baaddi: Acasa putem folosi produse de tip spa, insa atmosfera nu o putem regasi decat intr-un cadru amenajat, doar in centru, unde serviciile oferite sunt net superioare celor pe care le-am incerca noi acasa.

TONICA
: Putem folosi produse din saloanele spa si acasa?
Lili Baaddi: Da, chiar este recomandat.

TONICA: Exista vreo legatura intre spa si conceptul BIO? Se folosesc produse bio in spauri?
Lili Baaddi: Da. Toate tratamentele si produsele spa existente la noi sunt obtinute natural, fara aditivi chimici.

TONICA: Cum au primit romanii conceptul de spa? Il considera un trend, o fita sau o necesitate?
Lili Baaddi: La inceput a fost perceput ca o fita, insa, pe parcurs, clientii au descoperit ca este una dintre cele mai eficiente metode de eliminare a stresului si de obtinere de rezultate intr-un cadru idilic.

TONICA: Ce clasa sociala vine la spa?
Lili Baaddi: Nu exista o tipologie sau clasa care apeleaza la aceste servicii. Toata lumea care pune accentul pe relaxare, cadru deosebit si rezultate excelente apeleaza la astfel de servicii.

TONICA: Ce uleiuri se folosesc, ce proprietati au ele si care sunt cele mai cautate arome?
Lili Baaddi: In special uleiuri esentiale. Exista o varietate larga de uleiuri esentiale astfel incat se pot personaliza tratamentele in functie de necesitati si rezultatele dorite. Avem uleiuri esentiale cu extract de lotus, migdala, citrice, ginseng, eucalipt si multe altele.

Lili Baaddi a fost proprietar si manager al retelei de centre de infrumusetare „Palais des Beaute” din mai multe orase din Maroc, colaborator al celor mai importante centre de infrumusetare din Occident, este formator international in Europa, Canada, America Latina, Magreb, Orientul Mijlociu si director tehnic al Academie Scientifique de Beaute Paris (A.S.P.B), avand o experienta de 25 de ani in domeniul cosmeticii si infrumusetarii.

Text: Ema Macovei