Stela Popescu si Alexandru Arsinel, impreuna de 30 de ani

spopescu_aarsinel 07.jpgIntr-o mare de pueril si vulgaritate inoata doi pestisori care reusesc sa razbata. De aproape 30 de ani, cuplul format pe scena din Stela Popescu si Alexandru Arsinel ne aduce zambetul pe buze intr-un show mereu proaspat. Stilul unic dainuie si este inca iubit de tinerii cu repulsie fata de burlesc. Cum au reusit? Aflati de la TONICA.

1. Cum v-ati cunoscut?
Stela: Foarte simplu! Eu jucam cu Stefan Banica, dar la teatre diferite. “Boema”se juca la teatrul Tanase si ar fi fost foarte greu ca doi actori din doua teatre diferite sa joace la un al treilea. Asa ca teatrul mi l-a oferit pe Arsinel, si asa a inceput colaborarea.


Arsinel: De cunoscut ne-am cunoscut in ’58 la Institutul de Teatru, ea fiind cu doi ani mai mare decat mine. Apoi, in ’78, am format un cuplu in spectacolul lui Mihai Maximilian, de la care se implinesc anul viitor 30 de ani.

2. Cum v-a ajutat comedia sa treceti impreuna prin viata?
Stela: Am fost teribil de preocupati de meserie. Dorinta de a da publicului mai mult ne-a invatat sa nu “sarim calul”, nici pe scena, nici in viata particulara. Comedia ne-a ajutat sa evitam puerilul si sa jucam inteligent, primind raspuns de la public. “Totul este sa provoci rasul” este o expresie eronata si mult prea utilizata azi.
Arsinel: Atat parteneriatul de viata, cat si comedia au reusit sa ne uneasca intr-o atitudine ostila nedreptatilor. Ne-au tinut in viata  toti cei care au gustat critica hilara si cei care au comis fapta. “Boema” a fost o lectie de viata care era supranumita ”baricada revistei romanesti”.

3. Cum se vede lumea din spatele “sticlei”?

Stela: Sunt foarte legata de spectatori. Ei sunt complicii mei. Publicul este foarte nerabdator, obosit si asteapta ceva sa rada, sa se racoreasca. Avalansa de prostitutie artistica este de blamat.
Arsinel: Publicul este influentat de fenomenul urias al comediei de proasta calitate, datorata amatorismului si vulgaritatii. Din aceasta cauza sala Teatrului de Revista este arhiplina de tineri intre 18 si 35 de ani dornici de comedie de calitate.

4. De ce credeti ca in comedie cuplurile au avut mai mult succes decat comediantii singuri?
Stela: Pentru ca doua forte artistice ofera un spectacol variat, sustinut de doua puteri care lucreaza impreuna si se completeaza reciproc.
Arsinel: Cuplul prezinta cu generozitate multe mijloace artistice pentru a se manifesta, iar alternanta de modalitati fac ca momentele sa fie mult mai savuroase. Conteaza si caracterul. Multe cupluri s-au destramat din cauza caracterelor nepotrivite.

5. Care este reteta unui cuplu perfect pe scena? Dar in viata de zi cu zi?
Stela: Amandoi trebuie sa fie talentati si relatia dintre ei sa aiba masura. Nu se poate ca unul sa fie serios si celalalt sa se scalambaie. In viata de zi cu zi, un cuplu trebuie din start sa aiba aceeasi parere.
Arsinel: Dragostea fata de public, constientizarea fata de momentul artistic si un scriitor talentat in spate. Suntem la zi cu toate evenimentele, mai informati decat o gazeta. Succesul ne tine aproape unul de celalalt. In particular nu se poate realiza nimic decat sub plapuma unei familii, satisfactia muncii fiind casa si copiii tai.

 

Text: Mihnea Ratte