Stresul poate intarzia dezvoltarea creierului la copii

shutterstock_69090430Stresul poate intarzia dezvoltarea creierului la copii, deoarece altereaza cresterea unei parti specifice din creier, impreuna cu abilitatile care sunt legate de aceasta. Cercetatorii au studiat cum actioneaza stresul la animale si au descoperit ca atat stresul acut cat si cel cronic produc schimbari intr-o parte a creierului numita cortexul prefrontal, care este implicata in abilitati cognitive complexe, cum ar fi memorarea unei informatii importante pentru reamintire si folosire rapida.

Acum, oamenii de stiinta au descoperit probleme similare si la oameni. Mai multa expunere la stres duce la mai multe probleme in anumite tipuri de procese cognitive. Copiii care au experimentat evenimente stresante mai intense si mai de durata au obtinut note mai mici la anumite teste de memorie spatiala. Scanari ale creierului au aratat faptul ca o parte a cortexului prefrontal, responsabila cu memoria spatiala, este mai mica la copii cu expunere mai mare la stres.

Co-autoarea studiului care a fost publicat in Journal of Neurosience, Jamie Hanson, spune ca “desi acestea sunt diferente subtile, sunt legate de abilitati cognitive importante”. Inca nu se stie daca aceste schimbari in creier sunt reversibile.

 

Text: Bianca Badescu