Sugarii alaptati la san – mai putin ostili la maturitate

-0shutterstock_9419770Sugarii care sunt alaptati direct de la mama lor, in primele sase luni de viata, vor fi mai putin furiosi si irascibili atunci cand vor creste, comparativ cu omologii lor hraniti cu biberonul, conform unui nou studiu. Oamenii de stiinta cred ca atasamentul mamei ii face pe cei mici mai manierati si mai putin ostili mai tarziu, a raportat Daily Express.

Pentru concretizarea celor spuse, cercetatorii de la Universitatea din Turku, Finlanda, au realizat un studiu cu aproape 2.000 de oameni in varsta de 24 de ani, care nu au fost alaptati la san de catre mamele lor. In urma studiului s-a constatat ca cei care nu au fost alaptati la san au avut un nivel mai ridicat de ostilitate, in special cinism si chiar paranoia. Trebuie adaugat faptul ca un bebelus nu-si mareste ratia de lapte dintr-odata. Va incepe sa suga la san pentru mai mult timp sau isi va goli complet biberonul timp de cateva zile si apoi va cere mancare in plus. Se va trezi si va plange putin mai devreme decat de obicei, dar nu mult.

In cele mai multe cazuri, doar dupa ce a inceput sa se trezeasca devreme din cauza foamei timp de cateva zile, va incepe sa planga dupa masa.  “Acest studiu este bazat pe faptul ca alaptarea poate avea efecte pe termen lung asupra copiilor. Cei care nu au fost alaptati de catre mame in copilarie au avut un nivel mai ridicat de ostilitate la varsta adulta decat cei care au fost alaptati”, a declarat dr. Paivi Merjonen, de la Universitatea din Turku, Finlanda.

Se pare ca beneficiile psihologice sunt dobandite in timpul primelor sase luni din viata celor mici. Concluziile pot fi explicate prin alte caracteristici de familie, au declarat cercetatorii.

Studiul a fost publicat in Jurnalul de psihoterapie si psihosomatica.

 

Text: Andreea Popescu