Sunt timida si ma tratez

Sunt timida si ma tratezV-ati simtit jenata cand altii isi etaleaza corpul, isi exprima sentimentele sau peripetiile amoroase?
Timiditatea releva gradina noastra secreta. Ea protejeaza teritoriul si intimitatea noastra.

Cum sunteti? Prea indrazneata sau prea timida? Nu sunteti genul de femeie care isi expune sanii la plaja? Nu v-ati plimbat goala prin casa? Nu indrazniti sa faceti baie in piscina in fata celorlalti? Va inchideti intr-o cabina cand sunteti la cumparaturi, in timp ce prietenele vostre sunt alaturi si nu se sfiesc sa-si arate picioarele si fesele? Ati inteles ca sunteti o persoana pudica.

Problema nu sunteti voi! Traim intr-o societate impudica. Corpul se ascunde din in ce mai putin, sentimentele, viata sexuala sunt povestite tuturor. Exhibitionismul face legea. La televizor, fiecare vine si isi povesteste viata si problemele conjugale. Telespectatorul a devenit acea persoana care se preocupa de reusitele si esecurile celorlalti.

Suntem toti egali in ceea ce priveste pudoarea? Sigur ca nu. Educatia joaca un rol important. Sunt parinti care se bucura de corpul lor, dar educatia interzice nuditatea in public. Multi adulti declara ca in copilarie au fost nevoiti sa suporte imaginea parintilor care se plimbau goi. Cand se va maturiza copilul va opta pentru pudicitate.

Barbatii si femeile au aceeasi forma de timiditate?
Aparent nu, se pare ca barbatii se dezbraca mai usor intre ei, dar sunt foarte discreti cu sentimentele lor. Devenim pudici cu varsta, pentru ca ne iubim mai putin corpul imbatranit si pierdem dorinta de a-l arata.
Ce este de facut?
Nu trebuie sa va simtiti jignite cand cei de langa voi reusesc sa se dezbrace fara complexe. Timiditatea are sarmul ei, unii o apreciaza ca o dovada de inocenta. Trebuie sa stiti sa dati replica acelor persoane care va deranjeaza prin comportamentul, vorbele si gesturile lor. Nu ezitati sa refuzati sa discutati cu ei anumite subiecte. Fiecare trebuie sa-si respecte intimitatea sa si a celorlalti.  

Cum sa nu ajungi un adult timid – sfaturi practice
Copilul nu cunoaste timiditatea, nu este jenat de propria-i nuditate. La sfatul parintilor el nu-si va afisa prea des nuditatea.
La varsta de 3-4 ani copilul este natural, accepta sa apara gol in casa.
La varsta de 5-6 ani constientizeaza nuditatea. Incepe sa inchida usa de la toaleta, vrea sa se spele singur. Pune intrebari stanjenitoare legate de sex.
De la varsta de 6-7 ani intelege ca trebuie sa respecte corpul sau, ca intimitatea si sexualitatea sunt subiecte tabu. Este autoritar cu parintii care nu-i respecta intimitatea. Bate la usa atunci cand intra in camera sau la toaleta ca sa evite situatiile compromitatoare, care il deranjeaza.

Text: Diana Kalas