Suptul degetului la copii – dăunător pentru sănătate?

Suptul degetului este un obicei des întâlnit la copii. Este modul bebelușilor de a explora lumea folosindu-și gura, un instinct natural cu care aceștia se nasc. Este însă acest obicei dăunător sau nu pentru sănătatea copilului? 

Suptul degetului este un obicei complet normal pe care unii copii îl dezvoltă chiar înainte de a se naște. Este liniștitor și, de asemenea, îi ajută pe bebeluși să ia contact și să exploreze mediul înconjurător. Dacă acest obicei este însă practicat cu mult peste vârsta de 3 ani, e posibil să apară probleme în dezvoltarea aparatului dento-maxilar. A ajuta copilul să se dezobișnuiască la momentul potrivit este important, altfel acest lucru ar putea avea unele consecințe nedorite.

„Într-o mușcătură normală, arcada superioară circumscrie și acoperă arcada inferioară. Dar este posibil ca presiunea degetului mare, a degetului sau a suzetei care se sprijină pe gingii să interfereze cu erupția normală a dinților și chiar cu creșterea maxilarului. Unii copii dezvoltă anumite anomalii dento-maxilare cum ar fi ocluzia deschisă, ceea ce înseamnă că dinții nu se suprapun atunci când copilul mușcă, existănd un spațiu între dințîi superiori și inferiori”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.Beneficii și dezavantaje

Unul dintre principalele beneficii atât pentru copil, cât și pentru părinți al acestui obicei este că îi ajută pe cei mici să adoarmă. Cu toate acestea, este de preferat să dezobișnuiești copilul de  acest obicei înainte că dinții să înceapă să erupă pe arcadă, deoarece, dacă li se permite să continue, acest lucru ar putea cauza probleme legate de alinierea dinților, anomaliilor dento-maxilare, care ar putea duce la necesitatea intervențiilor  stomatologice în viitor.

Pedepsim copilul pentru că își suge degetul?

Studii statistice arată că aproximativ 30% dintre copiii aflați la vârstă preșcolară încă își sug degetele mari. Pedepsele le-ar putea provoca stres, stres care îi va face să își dorească să-și sugă mai mult degetele. Eliminarea oricăror factori de stres din mediul copiilor îi va ajuta să se oprească.

Cum dezvățăm copilul de acest obicei?

Dacă situația nu se îmbunătățește și nu reușiți „cu vorba bună” există  o multitudine de soluții mai puțin plăcute care pot fi încercate. Printre acestea, șosetele aplicate pe mâinile copilului în timpul somnului, folosirea unor benzi elastice pentru a menține m\na pe lng[ corp sau un medicament cu gust amar prescris de medicul dentist care poate fi pus la capătul suzetei sau al degetului mare. Dacă nu puteți ajuta copilul să se oprească, este recomandată vizita la un pediatru sau psihopedagog care, prin mijloace educative, ajută copilul să conștientizeze cât de dăunător este acest obicei pentru dinții lui.

Vezi AICI SET DE IGIENĂ ORALĂ PENTRU COPII

Există și aparatele ortodontice, recomandate de pedodonti,  folosite pentru a împiedeca introducerea degetului în gură ( scutul vestibular, scutul lingual, monoblocul).

Text: Cristina Dudău