Teama de esec

Stiti sa profitati de sansa?Sansa surade celor care stiu s-o recunoasca. Cand trece pe langa voi, prindeti-o din zbor, daca nu vreti sa regretati mai tarziu.  Iata cateva reguli de aur care sa ne ajute s-o recunoastem cand apare cu adevarat …

Va considerati norocoasa sau mai degraba ghinionista? Daca faceti parte din prima categorie, inseamna ca ati invatat de mult sa recunoasteti ocaziile bune, daca insa faceti parte din a doua categorie, este timpul sa faceti o schimbare radicala! Sa stiti ca acelora care au sansa, nu le pica din cer intr-o buna zi un super noroc, ca la loterie! Acestia muncesc asiduu, desi unii nu ar recunoaste in ruptul capului asa ceva. Pentru a avea bafta, trebuie inainte de toate sa va incredeti … in steaua dumneavoastra norocoasa. Pentru inceput, faceti-va un mic bilant personal. Treceti in revista toate evenimentele fericite din care ati stiut sa trageti foloase in trecut: intalniri care au schimbat cursul vietii (in dragoste, profesie sau prietenii); acele evenimente care v-au lovit in plex, care v-au dat fluturi in stomac, schimbandu-va destinul. Ati avut destule sanse, nu incape nici o indoiala. Dar, mai ales ati avut prezenta de spirit pentru a sesiza un moment propice.
 
Ganditi pozitiv
Orice lucru, bun sau rau, nu vine de unul singur. Stop fatalismului! Trebuie sa eliminati gandurile negative, eliminati din vocabularul dumneavoastra expresii de genul: “Asta mi se intampla numai mie…”, “Orice as face, eu nu am noroc”, “Nu voi castiga niciodata …” A gandi pozitiv inseamna sa vedeti partea buna a vietii, incepand prin a avea incredere in voi. Gata cu gandurile negre! Sansa va va surade, daca credeti in ea cu toata puterea. Invatati sa “vanati” ideile negative si adunati idei optimiste. Iata cateva fraze care va vor ajuta sa va “convertiti” la gandirea pozitiva. Nu mai ziceti “Sunt o incapabila”. Spuneti: “Am trecut peste altele mai grele ca asta”. In loc de: ”Nu am avut niciodata noroc”, spuneti “Am incredere in mine”. In loc de “Asta mi se intampla numai mie”, spuneti “Multe femei trec prin asta”. In loc de “Nu voi reusi niciodata”, spuneti “Dau tot ce am mai bun, asa ca trebuie sa reusesc”. Nu mai spuneti “Nu sunt cu adevarat dotata”, ci “Am facut progrese”.

Ascultati-va intuitia
Majoritatea deciziilor se iau dupa primul impuls. Nu reusiti sa va hotarati, ezitati prea mult? Limpeziti-va foarte clar problemele care va framanta. Va veti afla astfel in fata unei cascade de ganduri si idei noi. Aveti incredere in vocea dumneavoastra interioara si urmati-va inspiratia: ea va va impinge in directia buna.

Depasiti frica de esec
Cei care lasa sansa sa treaca pe langa ei, sunt de obicei marii timizi care nu stiu “sa se arunce cu capul inainte”. Teama de a nu gresi ii claustreaza in propria cochilie. Iata cum se rateaza ocaziile avantajoase. Ei nu au curajul sa se impuna. Incapabili de a-si pune in valoare competenta, acestia nu prea au sanse sa obtina vreo avansare profesionala. Din teama de a nu fi respinsi, neglijeaza sa telefoneze la persoana de care sunt … indragostiti.

Asumati-va riscul
Daca sunteti constienta de timiditatea voastra, din cauza careia suferiti enorm, invatati, chiar daca nu e usor, sa fiti mai dezghetata, mai indrazneata … Depasiti-va inhibitiile si incetati sa mai faceti o catastrofa din orice esec. Este posibil sa va inselati si imaginatia sa va joace feste “negre”. In loc sa elaborati scenarii negative care va blocheaza, treceti la fapte, fara sa despicati firul in patru. Veti vedea ca temerile nu au fost fondate.

Nu plecati urechea la vorbe in van
In fata unei dileme, femeile au tendinta sa vorbeasca celor din jur. Sot, colega, sora, prieteni: la atatia interlocutori, tot atatea pareri diferite care va vor incurca si mai mult. Daca intr-adevar aveti nevoie de o parere din afara, nu va confesati decat la o singura persoana, cu adevarat competenta in problema care va preocupa.

Profitati de ocazie!
Analiza obsedanta a argumentelor pro si contra nu va ajuta cu nimic. In timp ce cantariti si analizati, s-ar putea sa ratati ocazia in favoarea altcuiva, care a stiut sa profite la timp de “sansa”. Trebuie sa va hotarati inainte sa fie prea tarziu! Ideal este sa va fixati un termen de gandire, pe care sa nu-l depasiti sub nici un pretext. Daca seful va propune sa va schimbati postul si va anunta ca asteapta un raspuns, sa zicem, miercuri seara, decizia dumneavoastra trebuie sa fie gata stabilita miercuri dimineata. Nu va schimbati decizia, oricare ar fi ea, chiar daca aveti senzatia ca v-ati pripit.

Sfatul psihologului
Refuzul de a-ti admite sansa, atrage dupa sine toate mizeriile din lume; acest tip de atitudine, destul de frecvent intalnita, isi au originea in lipsa de incredere in sine si intr-o imagine despre sine mai degraba negativa. Acesti oameni isi imagineaza ca nu “merita” sa fie fericiti. Refuzul sansei poate releva si o teama paralizanta de esec: refuzam sa avansam, din simpla teama ca vom pierde. Adesea, aceasta lipsa de respect de sine este disimulata printr-un orgoliu de suprafata. La altii se manifesta printr-un exces de neincredere in ceilalti: ei au incredere doar in ei si vad raul acolo unde nu se afla … Pentru altii, orice sansa ascunde cu siguranta o capcana! Este o reactie la granita paranoiei. Acesti pretinsi ghinionisti se plang toata ziua, asteptand compasiune si ajutor de la apropiati. Cautarea milei este o atitudine foarte infantila. Toate aceste reactii negative ar putea fi corectate printr-o “munca” psihologica sustinuta in scopul de a reda evenimentelor adevarata lor valoare si pentru a reconstrui increderea de sine.  Pentru a avea sansa trebuie, inainte de toate, sa credeti in ea.

Text: Ema Ofiteru