Teama de… SEX! Tipuri de fobii sexuale

shutterstock 60325519   Oricat de straniu ar parea pentru unii, sexul nu inseamna numai placere. Pentru cei care sufera de aceasta tulburare, si anume fobia sexuala, numai gandul ca ar putea intretine o relatie sexuala la un moment dat poate fi extrem de stresant, instaland o frica irationala. Acest tip de fobii apar ca raspuns al unei experiente sexuale devastatoare, lipsita de sens, hartuire sexuala sau chiar viol. Pentru acestia, sexul inseamna teama ilogica, ameteala, transpiratii, greata, palpitatii si atacuri de panica. Iata cateva dintre cele mai frecvente fobii sexuale:

 

  1. Erotofobia – teama de a vorbi despre sex

Termenul deriva din cuvintele grecesti “Eros”, care este zeul grec al dragostei, si “fobos” – frica. Erotofobia este cea mai frecventa fobie sexuala, intrucat se manifesta in legatura cu orice face referire la sex, cum ar fi actul sexual in sine, informatii sau discutii sexuale.

  1. Parentofobia – frica de virgine

Desi suna bizar, exista barbati carora le este teama de virgine si nu concep sub nicio forma sa intretina relatii sexuale cu acestea. Persoana afectata manifesta o frica irationala, uneori chiar atac de panica, atunci cand este expusa unei astfel de situatii. Aceasta fobie poate afecta pacientul atat fizic, cat si pishic.

  1. Gimnofobia – teama de nuditate

Exista persoane care nu suporta sa se priveasca dezbracate sau sa-si vada partenerii in asemenea situatii. Gimnofobii manifesta dezgust fata de nudism, exprimat prin anxietate, panica si frica irationala. Aceste stari sunt generate de sentimentul de inferioritate sau complexe legate de aspectul fizic.

  1. Medomalacufobia – teama de a pierde o erectie

Pentru multi barbati, aceasta fobie reprezinta un factor de stres major, care le afecteaza in totalitatea calitatea vietii. Pierderea erectiei este o teama care isi pune amprenta in mod indiscutabil asupra vietii sexuale a individului, incat acesta este dispus sa renunte cu totul la sex, pentru a evita aceasta suferinta.

  1. Oneirogmofobia – teama de vise umede

La fel ca si celelalte, aceasta fobie impiedica dreptul la o viata sociala normala si sanatoasa. Ceea ce pentru multi inseamna placere si extaz, pentru unii reprezinta un cosmar care nu poate fi controlat. Cei care sufera de acest tip de fobie prezinta si o frica anormala fata de somn, fiind terorizati de gandul ca ar putea visa ceva cu tenta erotica.

  1. Tocofobia – frica de a ramane insarcinata
  2. Menofobia – teama de menstruatie
  3. Itifalofobia – frica de erectie
  4. Eurotofobia – teama fata de organele genitale feminine
  5. Coitofobia – teama de penetrare

 

Text: Alexandra Lup