Tehnici de meditatie sau cum sa te bucuri de o viata linistita

shutterstock_8734678Sunt convinsa ca nu sunt singura persoana care apeleaza la meditatie (contemplativa sau concentrata, activa sau pasiva) pentru a-si gasi echilibrul in momentele mai grele din viata. Ori de cate ori am incercat sa imi gasesc locul, linistea interioara, nu am reusit.

Obisnuiam sa cred ca daca ma ambitionez sa fac fata problemelor, voi reusi, nestiind ca, de fapt, ma afundam si mai mult in ele. Am aflat cateva tehnici de meditatie ce m-au ajutat si m-am gandit ca poate va vor ajuta si pe voi.

 

  • Un moment doar tu cu tine

De multe ori am fost coplesita de e-mailuri, intalniri, apeluri telefonice. Primeam mai multe decat puteam duce. Au fost momente in care am uitat de masa de la pranz si momente in care timp de 8 ore nu m-am ridicat de pe scaunul de la birou si am stat cu ochii atintiti in monitor, clipind o data la 3 minute. Problema in astfel de cazuri este ca incepi sa te pui pe tine pe “pilot automat” si faci totul mecanic. Acest lucru nu poate duce la nimic bun, deoarece scade randamentul la locul de munca. De productivitate, ce sa mai vorbim?

Solutie: Ofera-ti timp. Stii cat de mult inseamna pentru organismul tau 5 minute in care sa il lasi sa se reculeaga? Nu? Atunci foarte rau faci. Ia o pauza de 5 minute de fiecare data cand simti ca explodezi. Du-te pe balcon, in baie, oriunde gasesti un loc linistit in care sa te retragi. Stai pe scaun, cu ochii inchisi si incearca sa iti eliberezi mintea de ganduri negre. Inspira si expira. Lasa-te “invaluita” de liniste. Vei vedea ca, facand acest lucru, te vei intoarce la birou cu forte proaspete si gata de o noua lupta. E atat de simpla aceasta tehnica. Singura parte mai grea este sa iti amintesti mereu sa o faci si sa recurgi la ea. Deci, incearca sa iti oferi cateva minute la intervale regulate pe parcursul zilei. Pentru a nu uita, ai putea chiar sa iti pui un “memento” pe telefon.

 

  • Priveste imprejurimile

Cu cateva luni in urma, am clacat la locul de munca. Da, spre rusinea mea, nu am mai putut face fata si am cedat. Am ales sa las totul balta si sa plec. Am plecat in parc, m-am asezat pe o banca si am privit in gol. Nu tu ganduri, nu tu idei, nu tu nimic. Liniste! Atunci, m-am uitat fara niciun motiv pe cer. Am privit norii cum se miscau, am lasat vantul sa adie, am stat. Am stat asa cateva ore, nestiind ca, de fapt, adopt o metoda de meditatie foarte cunoscuta. Am facut o poza, pentru a ma uita la ea in momentele grele prin care urmeaza sa mai trec. Si, surprinzator, m-a ajutat.

Solutie: In momentele stresante din care crezi ca nu mai ai nicio scapare, paraseste repede locul in care esti in favoarea unui loc in aer liber. Nu ai suficient timp sa iti lasi treaba si sa te plimbi prin parc? Nu-i nimic, du-te pana la magazin. Iesi din incaperea in care esti. Atmosfera pe care o simti in momentele stresante este aceeasi ca in cazul unui incendiu. Fumul se acumuleaza pana ce ajungi sa te ineci cu el. Si nu exista scapare decat daca parasesti incaperea. Crede-ma ca un astfel de moment de reculegere te va ajuta sa te relaxezi si sa prinzi forta.

 

Nu conteaza cat de ocupata esti, aceste tehnici de meditatie nu presupun mult timp.  Si asta nu inseamna ca trebuie sa te opresti total din ceea ce faci, ci trebuie doar sa intrerupi activitatea pentru cateva minute. Asa ca incearca si aceste metode. Nu ai nimic de pierdut.

 

Text: Andreea Popescu