Temperamente diferite. Ce faci pentru ca relatia sa functioneze?

1Nu putem generaliza atunci cand vine vorba despre relatii. Fiecare relatie este diferita, la fel si fiecare persoana in parte. Asa ca, uneori, aceste diferente s-ar putea sa „functioneze” bine impreuna. Cu siguranta ai auzit de foarte multe ori ca opusele se atrag. Nu pleca de la inceput de la premisa potrivit careia doua persoane implicate intr-o relatie, dar cu temperamente diferite, nu vor petrece prea mult timp impreuna. Exista pareri si de o parte, dar si de cealalta.



Nu exista perfectiune

In cartea Opposites Attract a lui Tim Lahaye se pune foarte mult accentul pe faptul ca persoanele cu aceleasi temperamente nu se casatoresc niciodata pentru ca nu se atrag. In mod similar, Harville Hendrix, autorul cartii Getting the Love You Want, sustine ca este vorba despre polaritatea din univers care se reflecta si in relatii si ca o persoana plina de energie va fi atrasa de una mai putin energica, iar incompatibilitatile fac o relatie mai interesanta, traita cu intensitate. Dar oare pana unde pot merge aceste incompatibilitati?

Compatibil sau incompatibil?

Exista si persoane care contrazic teoria si spun ca oamenii cu temperamente asemanatoare se simt atrasi unul de celalalt. Aceasta ipoteza a atractiei ia in calcul caracteristici precum alegerile politice si religioase, backgroundul socio-economic, nivelul de educatie si asa mai departe. Cand unul se enerveaza si celalalt tace (coleric vs. melancolic), s-ar putea spune ca relatia functioneaza? Dar oare cat va dura aceasta tacere? Nu e oare mai bine ca ambii parteneri sa se elibereze, pentru ca mai apoi sa poata discuta in liniste si sa decida ce se va intampla pe mai departe?

Cand ambele variante ar putea functiona

Coleric, sangvinic, melancolic sau flegmatic? Este foarte interesant de observat si de luat in calcul faptul ca, in fiecare etapa a vietii, relatia de cuplu difera. Daca, la 20 de ani, intr-un cuplu exista obiective comune, ele vor fi cu siguranta diferite la 30, 40, 50 si 60 de ani. Experienta de viata isi spune cuvantul, nevoile sunt altele. Cuplurile tinere au visuri asemanatoare, se alimenteaza cu aceleasi dorinte. Apoi, pe masura ce inainteaza in viata, altele sunt problemele.

Tipuri de temperament

  1. Coleric – Persoanele colerice sunt puternice, insensibile, agresive si energice. Vor tot timpul sa se impuna, sa iasa in fata, discuta in contradictoriu. Putin le pasa de cei din jur, sunt canalizate pe propria persoana, insa energia de care dau dovada le ajuta sa fie foarte productive.
  2. Sangvinic – Persoanele cu un temperament sangvinic sunt prietenoase, vesele, adesea neatente, nu se pot concentra, nu pot face mai multe lucruri in acelasi timp. Sunt tot timpul optimiste, cu chef de viata, de distractie, sunt expresive. In acelasi timp, se organizeaza cu greu si tot cu greu duc un lucru pana la capat.
  3. Melancolic – Melancolicii sunt automat creativi, introvertiti, emotivi. Nu-si pot stapani sentimentele, par tot timpul ingrijorati, sunt perfectionisti si foarte constiinciosi. Nu lasa niciodata lucrurile neterminate, sunt sensibili, iar atunci cand sunt jigniti, sufera foarte mult. Cauta tot timpul in sufletele persoanelor din jur pentru a le gasi scuze.
  4. Flegmatic – Flegmaticul este deschis la tot ce-i nou, se acomodeaza foarte repede. Este calm, natural si un bun diplomat. Este tot timpul politicos si, chiar daca lasa impresia ca nu face nimic, duce tot timpul la bun sfarsit taskurile pe care le are de indeplinit.

Text: Ruxandra Dumitrescu