Terapia cu pietre calde te relaxeaza

pietre_calde_sursa_shutterstockTerapia prin masaj este cunoscuta ca o metoda foarte veche de vindecare influentind pozitiv atat starea psihica cat si cea fizica a oricarei persoane. Originar din cultura amerindienilor, masajul cu pietre calde a fost preluat mult mai tarziu de catre chinezi, utilizind terapia geotermala, recunoscuta pentru efectele sale de detoxifiere, relaxare si echilibrare energetica a corpului.


Terapia cu pietre se face combinand pietrele calde cu pietre reci (negru cu alb). Insa, in  Occident este practicata mai mult cea cu pietre calde. Astfel, folosirea pietrelor fierbinti este una din cele mai mari noutati in materie de tratamente si masaj antistres.

Vreau sa stiu ...Cum sunt alese pietrele pentru terapia cu pietre calde?

Pietrele sunt alese pe marimi si forme, in functie de fiecare parte a corpului (umeri, genunchi, picioare, gat, coloana etc). Cele rotunde sunt potrivite pentru brate si maini, cele lunguiete pentru zona gatului si cele mai fine pentru spate si ceafa. Sunt alese 54 de pietre de origine vulcanica de culoare gri inchis care sunt folosite fierbinti (incalzite intr-un recipient termal cu apa, a carei temperatura atinge 55 grade Celsius).

Pietrele calde nu ard pielea?

Acest tip de pietre nu ard si nici nu fac vreun rau; mainile pricepute ale celui care realizeaza masajul, strecoara pietrele de la stanga la dreapta si de sus in jos, permitand persoanei care face acest tratament sa resimta o senzatie profunda de relaxare.

Masajul cu pietre calde se poate face acasa?

Un astfel de masaj nu poate fi efectuat cu orice piatra luata de pe malul raului si in nici un caz nu trebuie incercat acasa. Masajul cu pietre calde are niste reguli foarte stricte, necesita o pregatire prealabila, iar pietrele sunt pietre speciale, prelucrate si alese cu grija.

Pe ce este bazata, de fapt, terapia cu pietre calde?

Terapia cu pietre este bazata pe disciplinele orientale, conform carora exista sapte puncte energetice numite „chakra”, localizate de-a lungul canalului central al corpului. Din punctele chakra, energia este distribuita in intreg organismul prin numeroase canale energetice care traverseaza corpul. Stimularea punctelor chakra echilibreaza energia care circula in corp (un flux prea mare de energie sau prea mic creeaza dezechilibre). In acest scop, in timpul “terapiei prin pietre”, pietrele fiebinti sint asezate in dreptul punctelor chakra si devin intrari si iesiri de energie realizind o conexiune intre membrele inferioare si superioare.

Care sunt etapele unui astfel de tratament?

Pentru a efectua tratamentul se pregatesc o serie de pietre netede pe care pacientul este asezat. Apoi pietrele sunt plasate in diferite parti ale corpului si masajul incepe sa combine presiunea mainilor si miscarile care sunt continuate de pietre. Conform specialistilor in metode de relaxare si yoga elementul fundamental in terapia geotermala presupune aplicarea de pietre calde actionand pe doua nivele:

– intr-un mod static prin presopunctura in anumite puncte;
– intr-un mod dinamic prin metode de masaj bine definite.

Cum se efectueaza masajul cu pietre calde?

Pentru a realiza masajul este nevoie de un ulei care faciliteaza alunecarea pietrelor pe corp si de a dezvolta in acest fel o actiune mai delicata. De regula se aleg uleiuri de aromoterapie pentru a combina cele doua efecte. Sedinta de masaj dureaza o ora, si exista posibilitatea sa se ramana in pozitie culcata inca o jumatate de ora dupa incheierea masajului, pentru a desavarsi relaxarea.

Stiati ca terapia cu pietre calde …

– accelereaza circulatia sangelui si metabolismul celular?
– este unul din cele mai potrivite remedii pentru relaxare?
– este potrivit pentru oameni stresati, nervosi, cu stari de anxietate, insomnii, cu probleme   – ale spatelui, dureri musculare, probleme circulatorii, artroze si artrite?

 

Text: Alina Emelianov