Rest in power, Tina Turner!

Tina Turner, starul pionier al rock’n’roll-ului, care a devenit un icon al muzicii pop în anii 1980, a murit la vârsta de 83 de ani, după o lungă boală. În ultimii ani, Tina Tina Tina a avut probleme de sănătate, fiind diagnosticată cu cancer intestinal în 2016 și fiind supusă unui transplant de rinichi în 2017.

Într-o declarație de miercuri seară, publicistul ei, Bernard Doherty, a declarat “Tina Turner, “Regina Rock’n Roll”, a murit liniștită astăzi, la vârsta de 83 de ani, după o lungă boală, în casa ei din Kusnacht, lângă Zurich, Elveția. Odată cu ea, lumea pierde o legendă a muzicii și un model de urmat.”Elveţiancă de origine americană

Cântăreață de origine americană și naturalizată în Elveţia, Tina Turner a fost cunoscută drept “Regina rock’n’roll-ului”. Turner și-a început cariera alături de Ike Turner’s Kings of Rhythm în 1957

După două decenii de colaborare cu soțul ei abuziv, Ike Turner, a început să lucreze singură și – după câteva lansări nu tocmai reuşite – a devenit una dintre icoanele pop definitorii ale anilor 1980 cu albumul Private Dancer. Viața ei a fost povestită în trei memorii, un film biografic, un muzical jukebox și, în 2021, în aclamatul film documentar, Tina.

Tina Turner, pe numele real Anna Mae Bullock ,s-a născut la 26 noiembrie 1939 și a crescut în Nutbush, Tennessee, unde își amintește că în copilărie culegea bumbac cu familia ei. A cântat în corul bisericii din micul oraș, iar în adolescență a vorbit – sau mai degrabă a cântat – pentru a intra în trupa lui Ike din St Louis: acesta a refuzat cererea ei de a se alătura trupei până când a auzit-o cântând în timpul unui spectacol Kings of Rhythm pentru o interpretare a piesei You Know I Love You a lui BB King.

Un soţ abuziv

După ce talentul ei vocal a devenit evident, Ike i-a dat numele Tina Turner – și l-a înregistrat ca marcă înregistrată în cazul în care ea îl părăsea și el dorea să o înlocuiască în trupa sa. El a devenit rapid abuziv: când Turner a încercat să părăsească grupul la început, a lovit-o cu un şan de pantofi din lemn.

“Relația mea cu Ike a fost sortită eșecului în ziua în care și-a dat seama că voi fi mașina lui de făcut bani”, a scris Turner în autobiografia sa din 2018, My Love Story. “Avea nevoie să mă controleze, din punct de vedere financiar și psihologic, astfel încât să nu-l pot părăsi niciodată”.

Senzaţia anilor ’60-‘70

Tina Turner şi-a făcut debutul discografic sub acest nume cu single-ul Ike and Tina Turner A Fool in Love în iulie 1960, care a intrat în Top 30 în SUA și a marcat începutul unei serii de succese remarcabile e în topuri. Dar performanțele lor live au fost cele care i-au făcut să devină o senzație. În 1964, au semnat un contract cu casa de discuri Warner Bros Loma Records, care a lansat primul lor album care a intrat în topuri: Live! The Ike & Tina Turner Show.

În a doua jumătate a anilor ’60, duo-ul a fost curtat de multe dintre cele mai mari nume ale rock-ului. Phil Spector a produs single-ul din 1966 River Deep – Mountain High; au susținut concerte cu Rolling Stones în Marea Britanie și mai târziu în SUA, iar vedete precum David Bowie, Sly Stone, Cher, Elvis Presley și Elton John au venit la rezidența lor din Las Vegas.

Au fost o forță care au condus în topuri și a câștigat premii Grammy în anii 1970 – o perioadă care s-a încheiat când Turner l-a părăsit pe Ike, care a fost mereu violent și infidel, în 1976. Ultimul ei single cu grupul a fost Baby, Get It On, din adaptarea cinematografică din 1975 a operei rock Tommy a celor de la Who, în care a jucat în rolul Acid Queen, personajul cu același nume de pe cel de-al doilea album solo al ei.

Rockeriţa care a devenit pop icon

La divorț, finalizat în 1978, Turner a rămas doar cu două mașini și cu drepturile asupra numelui ei de scenă. Turner, care lansase deja două discuri solo, a continuat să urmeze o carieră solo, deși avea să dureze până la lansarea celui de-al cincilea album, Private Dancer din 1984. Atunci ea s+a transformat  într-o vedetă pop, cu o imagine puternică şi sexy, cu ţinute mulate din piele.

În documentarul Tina, ea a descris Private Dancer ca fiind debutul ei. “Nu îl consider o revenire”, a spus ea. “Tina nu se născuse până atunci”.

În afara muzicii, ea a jucat în Mad Max Beyond Thunderdome alături de Mel Gibson în 1985. Ea și-a publicat prima carte de memorii, bestsellerul global I, Tina, în 1986, care a fost adaptat ulterior în filmul What’s Love Got to Do With It? din 1993, cu Angela Bassett în rolul lui Turner. În 1995, ea a cântat melodia principală a filmului James Bond GoldenEye.

“Mă săturasem să cânt…”

Turner și-a anunțat retragerea în 2000, la un an după ce a lansat ultimul album solo, Twenty Four Seven, deși avea să revină pe scenă în 2008, cântând la premiile Grammy alături de Beyoncé și pentru un ultim turneu care a marcat 50 de ani de carieră.

Acesta a fost în mod concludent sfârșitul. “Eram pur și simplu obosită să cânt și să fac pe toată lumea fericită”, a declarat ea pentru New York Times în 2019. “Asta era tot ce făcusem în viața mea”.

Turner a colaborat la musicalul Tina cu Phyllida Lloyd, care a avut premiera în 2018 și care a câștigat premiile Laurence Olivier și Tony pentru spectacolele de pe West End și Broadway. “Acest musical nu este despre celebritatea mea”, a spus Turner despre producție. “Este despre călătoria pe care am făcut-o pentru a ajunge acolo. În fiecare seară vreau ca publicul să ia de la teatru faptul că poți transforma otrava în medicament”.

În 2020, un remix al hitului ei din 1984, What’s Love Got to Do With It?”, realizat de producătorul norvegian Kygo, a făcut-o pe Turner să devină prima artistă care a avut un hit în Top 40 în Marea Britanie în șapte decenii consecutive. În 2021, a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame ca artistă solo, la 30 de ani după ce Ike și Tina Turner au fost incluși în această categorie.

Poveste de dragoste perfecta

Turner şi cel de-al doilea soț al ei, directorul muzical german Irwin Bach, s-au căsătorit în iulie 2013, după 27 de ani de relație, și au locuit în Elveția. În 2013, Turner a renunțat la cetățenia americană pentru a deveni cetățean elvețian.

Artista a povestit că a fost o mare conexiune între ei și că s-a îndrăgostit pe loc.

„Era cu 16 ani mai tânăr decât mine şi avea cel mai frumos chip. Nu putea trece neobservat. Mă întrebam ‘De unde a apărut?’. Atât de bine arăta. Inima îmi bătea cu putere. Cred că însemna că îmi întâlnisem sufletul pereche. Îmi tremurau mâinile”, a povestit Tina Turner într-un interviu pentru Oprah Winfrey. Tina Turner a mai povestit că ea a fost cea care a făcut primul pas și că nu regretă asta deloc. „Uneori, câteva secunde îți schimbă viața pentru că simți acea scânteie, acea conexiune instantă”, a scris Tina Turner.

„Irwin m-a şocat spunându-mi că vrea să-mi doneze un rinichi. Nu puteam să cred şi sunt momente când încă nu pot să cred. Am fost copleşită de generozitatea ofertei sale”, a mărturisit Tina Turner.

Viziunea ideală despre fericire

Primul ei copil, Craig Raymond Turner, a murit în iulie 2018. Anul trecut, Turner a declarat, în urma decesului celuilalt fiu al ei, Ronnie, la vârsta de 62 de ani, că acesta “a părăsit lumea mult prea devreme”. Ea a supraviețuit şi altor doi dintre fiii lui Ike Turner, Ike Turner Jr și Michael Turner, pe care i-a adoptat.

În 2020, Turner a declarat pentru The Guardian că, în ciuda faptului că a avut unele probleme grave de sănătate, ultimii 10 ani din viața ei au întruchipat viziunea ei ideală despre fericire.

“Fericirea adevărată și de durată vine din a avea un spirit de neclintit, plin de speranță, care poate străluci, indiferent de situație”, a spus ea. “Asta este ceea ce am reușit să obțin, iar cea mai mare dorință a mea este să-i ajut și pe alții să devină cu adevărat fericiți.”

Foto Shutterstock