Tipul de personalitate dupa cum… stai la plaja

Cine este, cum este, dupa felul in care sta la plajaComportamentul fata de soare este un real test al reactiei temperamentale si caracteriale a intregului arsenal al conditiei psihice. Expunerea la soare implica laolalta atat o stimulare fizica prin lumina si caldura dar si o perceptie constienta a conditiei relatiei individului cu soarele care poate fi pozitiva, mai putin pozitiva, neutra, negativa sau total indiferenta.

In acest sens, psihologii americani de la Universitatea Miami (SUA) au descoperit recent ca fiecare gest sau pozitie a expunerii voite a trupului la soare, numit simplu plaja, demasca un anumit tipar psihologic.

Studiul, condus de Anemarie A.Locktes, inceput in 1988 si finalizat in 2004 arata ca pozitia preferata de expunere la soare pe plaja poate demasca o multime de indicii despre stabilitatea si mobilitatea functiilor psihice. Aceste date privind preferinta pozitiei la plaja pot oferi prin sinteza posibilitatea reala de a defini in mare proportie modelul temperamental si caracterial de fond al celui observat si analizat. Datele recente ale cercetatorilor realizate in acest sens ofera in special posibilitatea unei corelatii intre comportamentul la plaja extinsa pe nisip a barbatilor si modelul psihotipologic al barbatilor cu o eroare admisa in prezent de maxim 9%.

 

Pozitia la plaja si tendintele caracteriale

Intins pe fata
Daca prefera aceasta pozitie cu mainile si picioarele relaxate, detasate de corp, este un tip masculin aproape clasic non-emotiv, non activ de tip primar, denumit caracter AMORF. Are calitati deosebite “ca om“, manifestate prin spirit de intr-ajutorare, capacitate de aplanare a conflictelor si mai ales de a ierta greselile celor naivi si chiar rauvoitori. Stiu sa concilieze si sa ocoleasca conflictele si de cele mai multe ori evita agresivitatea; prefera relatiile cu oamenii bazate intotdeauna pe totala sinceritate si degajare. In relatiile intime sunt devotati iubirii dar in sens negativ, pot fi sedusi temporar de cele care i se aseamana caracterial, iar uneori devin lenesi si nepunctuali.

Pozitia pe burta, cu sprijinirea barbiei sub palmele incrucisate
Apare la barbatii din categoria non-emotivi non-activi secundari, numiti APATICI dupa LeSenne. Acestia sunt de regula mai putin deschisi unui dialog real evitand sa vorbeasca despre secretele vietii lor. De multe ori tacuti, barbatii din aceasta categorie isi creeaza un univers propriu si o scara de valori aberanta, total diferita de realitate, in ciuda faptului ca au cunostinte despre realitate si viata. Iubesc foarte mult sinceritatea si adevarul dar mai mult decat toate linistea si siguranta. Prefera relatiile stabile, bazate pe iubire. In lipsa iubirii se ataseaza temporar, pentru scurta durata, de cineva de sex opus.

Pozitia pe fata (burta) cu mainile intinse pe langa corp si picioarele aproape lipite
Demasca de regula tipologia barbatilor din categoria emotivilor activi secundar, denumiti si PASIONATI. Acestia se simt in permanenta dornici de a realiza ceva, a face ceva, a vedea un rezultat sau semnele unui posibil rezultat cat se poate mai repede. Nu accepta conditia unei relatii in care nu stiu, nu vad, si nu cred ca pot ajunge la ceea ce si-au propus, fie iubire, fie sex, fie casatorie. Sunt tentati de ideea de familie perfecta, chiar daca nu o recunosc ori nu constientizeaza. Satisfacerea graduala si cumpatata a dorintei lor de grandoare este cheia succesului pentru a cuceri sau a stabili o relatie de prietenie cu un astfel de barbat.

Statul pe fata (burta), in pozitie neglijenta, in permanenta agitatie
Este specific emotivilor non-activi primari, numiti NERVOSI. Inteligenti, extrem de creativi si deseori atrasi de a influenta si a infrumuseta realitatea prin pura lor imaginatie. Sunt atrasi de umorul negru sau bancurile seci si muncesc neregulat, numai ce le place si numai atunci cand sunt intr-o dispozitie buna fac un lucru la timp, insa de calitate superioara. Pot fi cuceriti numai prin a le oferi vesnica posiblitate de a se distra, dansa sau glumi.

Plaja pe spate, cu mainile sub cap
Este specifica emotivilor non-activi secundari, numiti SENTIMENTALI de catre LeSenne. Sunt nemultumiti de ei insisi, si in ciuda aparentei unui om deschis sunt extrem de interiorizati. Sunt asemanatori tipului introvertitului intuitiv al lui Jung, deseori mistici si lipsiti de simt practic. Sunt inclinati spre nostalgia trecutului si iubesc tot ce este natural, avand inclinatii native artistice care cel mai adesea se pierd in sens negativ. Se poate spune ca sunt tipul care in urma esecului se resemneaza foarte repede, se demoralizeaza si se tem sa ia un lucru facut gresit de la inceput. Au deseori probleme de integrare sociala si se tem de cei pe care ii considera superiori, chiar daca arata contrariul.

Text: Marius Radu, cercetator Academia Romana