Topul greselilor pe care parintii divortati le fac

topul greselilor pe care paritnii divortati le facDivorturile sunt grele, au impact negativ asupra celor care trec prin ele, dar si asupra copiilor implicati. Dupa un divort,  unii copii incearca din rasputeri sa reinstaureze pacea intre parinti, altii incearca sa-si ajute unul dintre parinti sa faca fata sarcinilor de zi cu zi si asa mai departe. Multi copii cu pariti divortati “transporta cicatrice” pana la varsta adulta.

Dar unii parinti pot ajuta la stoparea daunelor de gestionare a propriului comportament inainte ca cerneala de pe hartiile de divort sa se usuce…

 Nu faceti copilul mesager

Prea multi parinti incerca sa comunice prin intermediul copiilor lor, lucru care provoaca stres emotional nejustificat  si ii  forteaza pe copii sa remedieze o greseala pe care parintii lor nu au putut-o evita. E-mailul este un instrument excelent in zilele noastre pentru a comunica cu fostul sot. Acesta va permite sa discutati aspectele referitoare la cresterea copilului dumneavoastra, fara a deschide rani vechi. Acesta ofera, de asemenea, un mesaj inregistrat, admisibil in instanta de judecata, astfel incat parintii tind sa fie mai atenti atunci cand il folosesc. Daca doriti sau aveti nevoie sa vorbiti cu fostul sot prin telefon sau in persoana, incercati sa va pastrati calmul oricat de nervos ar fi celalalt. Pur si simplu, spuneti-i: “Apreciez sentimentele tale, dar eu sunt aici pentru a discuta despre ceea ce face copilului nostru la scoala”. In felul acesta evititati situatiile neplacute intr-o maniera eleganta.

 

… sau terapeut

Este adevarat ca micutilor le place sa simta ca detin controlul, insa un divort le poate intoarce lumea cu susul in jos. Nu cadeti in capcana de a impartasi detalii despre divort sau sentimentele de furie pe care le aveti pentru fostul sot in fata copiilor. Acest lucru face ca resentimentele pe care le aveti vizavi de fostul sot sa fie transmise si copilului. Desi sunteti divortati, nu uitati ca un copil are nevoie atat de mama, cat si de tata.

 

Nu uitati sa comunicati cu copiii vostri

Copiii au nevoie sa se simta intelesi, iar dupa un divort, sentimentele lor pot fi puse la incercare. Nu aduceti critici la adresa celuilalt parinte, ci stati de vorba cu cel mic si incercati sa intelegeti ca nici lui nu ii este usor in aceasta situatie. Nu trebuie neaparat sa aveti si o solutie pe moment pentru rezolvarea acestor probleme, ci trebuie doar sa ii aratati celui mic ca sunteti alaturi de el si ca veti trece impreuna peste aceasta incercare grea. Vindecarea  in urma unui divort vine dintr-o conexiune ce implica atat iubire cat si intelegere.

 

Reparati greselile pe care deja le-ati facut

Multi parinti divortati recunosc ca au facut greseli in mod neintentionat cu propriii lor copii. Este oare prea tarziu pentru a repara aceste greseli? Nu, pentru ca cei mici sunt deosebit de iertatori. Pentru a-l face sa inteleaga ca nu mai este cale de intoarcere si nu mai formati o familie, este necesar sa:

  • Ii explicati, atat cat considerati ca poate intelege, greselile pentru care nu mai puteti forma o familie cu tatal lui;
  • Ii explicati ce inseamna o familie, pentru ca, daca nu veti face asta, el va creste cu senzatia ca o familie este, de fapt, o familie destramata;
  • Ii garantati ca veti fi mereu langa el, atat dumneavoastra cat si tatal lui;
  • Ii spuneti ca nu va fi niciodata singur;
  • Si nu in cele din urma, ca il iubiti si ca totul va fi bine…

 

Text: Andreea Popescu