Treburile casnice negociate intre parteneri

negocierea-shutterDe cate ori nu ti-ai dorit ca partenerul tau sa te ajute la treburile casnice? De ce nu indraznesti sa-i ceri ajutorul? Pentru ca stii sigur ca iti va da unul dintre raspunsurile: ”Sunt foarte obosit… Asta nu e treaba mea… O sa fac cand se termina meciul…”. Este frustrant sa tot ceri si sa nu obtii nici un ajutor. Vina nu este a barbatilor, ci a femeilor care nu stiu sa negocieze.

 
Negocierea este arta de a convinge pentru a obtine de la altii ceea ce vrem. Exista multe strategii si tactici pentru a obtine ceea ce vrem. Negocierea este un joc psihologic in care important nu este ce ceri, ci CUM ceri. Psihologii sustin ca persoanele care cer mai mult, intotdeauna obtin mai mult.

Daca doresti ca partenerul tau sa te ajute sa cureti bucataria, indicat este sa nu te limitezi doar la aceasta cerinta. Roaga-l sa spele si rufele si sa dea cu aspiratorul in sufragerie. Spune-i iubitului: “Maine dimineata va trebui sa te trezesti la 6.30 ca sa faci curat in garaj, sa speli gresia din hol si din bucatarie si sa mergi cu copiii in parc. Cand te intorci, treci pe la mama sa-i duci o placinta de la restaurantul din colt, ca stii cat de mult ii place. Cand ajungi acasa, te rog sa faci baie copiilor si sa speli vasele.” “Ai innebunit?”, iti va raspunde el. Atunci tu ii vei spune : «Bine daca nu vrei sa faci toate aceste lucruri maine, atunci te rog sa speli tu vasele in seara asta». Nu numai ca le va spala, dar va fi fericit ca a scapat de povara de maine. Iata un exemplu de negociere. Nu iti fie teama sa ceri mai mult. Trebuie sa treci peste mentalitatea ca nu ceri mai mult pentru ca nu poti obtine nici macar pe jumatate. Nu uita ca principala regula a negocierii este “ceri mai mult, astepti mai mult, obtii mai mult”.

 

Text: Ana Macovei