Trezitul de dimineata te mentine fericita

1arc96Desi nu este atat de placut sa te trezesti la 7 dimineata sau chiar mai devreme pentru a merge la serviciu, exista anumite avantaje dovedite stiintific de care poti avea parte daca esti matinala. Persoanele care se trezesc de dimineata sunt mult mai fericite si sanatoase decat cele care dorm mai multe ore dupa rasaritul soarelui, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Roehampton din Londra.

 Efecte benefice asupra siluetei

 

De asemenea, persoanele matinale au rezultate mai bune la locul de munca si au un risc mult mai scazut de a se confrunta cu stresul sau chiar si cu depresia. Mai mult, trezitul de dimineata are efecte benefice si asupra siluetei. Cei care se trezesc devreme au un indice corporal mai scazut decat ceilalti, dupa cum declara unul dintre pionierii studiului, cercetatorul Joerg Huber, citat de Daily News. Experimentul la care au luat parte peste 1000 de adulti a aratat ca cei care mergeau la culcare seara tarziu si se trezeau de cele mai multe ori in jurul orei 08:54 in timpul saptamanii stateau in pat, in weekend, pana la ora 10. Pe de alta parte, persoanele care se trezeau in timpul saptamanii in jurul orei 7, nu depaseau nici la sfarsit de saptamana ora 07:47. In plus, acestia din urma mancau mult mai putin si optau in general pentru alimente sarace in calorii, in comparatie cu primul grup care prefera mancarea de tip fast-food.

 

Mic dejun sanatos

 

Trezitul la ore matinale iti ofera timpul necesar pentru a lua micul dejun. Pentru buna functionare a organismului, micul dejun are un rol extrem de important. Persoanele care mananca dimineata au energie pe parcursul zilei si nici nu simt nevoia sa consume alimente bogate in calorii. Mai mult, cei care se culca in jurul orei 10 si se trezesc devreme au ceasul intern reglat. Denumit stiintific ritm circadian, acest ciclu, de peste 24 de ore, controleaza o substanta secretata de celulele grase din organism, care este implicata in metabolismul glucozei si lipidelor. Ea duce la intensificarea procesului de oxidare a acizilor grasi si creste receptivitatea la insulina, doua procese importante pentru mentinerea unui metabolism bun. O dieta dezechilibrata afecteaza nivelul acestei substante, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Ebraica din Ierusalim.

 

Mai multa miscare

 

Daca te trezesti dis-de-dimineata, poti face miscare cel putin 30 de minute. Exercitiile fizice au numeroase beneficii asupra organismului, mai ales cand sunt efectuate la primele ore ale zilei. In timp ce iti dezmortesti corpul, creierul secreta niste substante chimice numite endorfine, care au rolul de a elimina stresul si durerile. Vei vedea ca putina miscare in fiecare dimineata iti va da o stare generala buna pe tot parcursul zilei.

 

Mai multa productivitate

 

Persoanele matinale au mai mult timp pentru a-si organiza activitatile, in asa fel incat sa-si atinga obiectivele intr-un timp mai scurt. De asemenea, dimineata te poti concentra mult mai bine, capacitatea de munca fiind la cote maxime. Mai mult, daca esti matinala, poti merge la serviciu cu 1-2 ore mai devreme, iar apoi vei avea mai mult timp pentru tine. In fond, cand incepi ziua mai devreme, termini si treburile mult mai devreme.

Text: Elena Diaconu