Trupa Amadeus: „Lucram la un album nou, cu muzica originala”

Amadeus inseamna de 17 ani un proiect muzical atipic. Cvartetul vocal-instrumental reprezinta un mix de talent si frumusete care surprinde nu numai melomanii din Romania, ci si publicul de peste hotare.

Cele patru artiste din trupa Amadeus, Andreea Runceanu – vioara/voce, Patricia Cimpoiasu – violoncel/backing vocals, Bianca Gavrilescu – vioara/backing vocals si Laura Lazarescu – pian/keyboards, ne-au povestit cat de important este sa pui pasiune in ceea ce faci, dar si ce proiecte au in viitorul apropiat.TONICA: Amadeus a implinit 17 ani de la infiintare. In peisajul muzical de astazi, care credeti ca este secretul longevitatii?

Andreea Runceanu: In primul rand, faptul ca pentru noi muzica nu este doar o mare pasiune, ci este profesia noastra, pentru care noi ne-am pregatit inca de la varsta de 7 ani. Astfel, Amadeus este intruchiparea a tot ceea ce ne-am dorit in atatia ani de studiu sa daruim publicului. Nu este pentru noi doar un proiect pe timp determinat sau o buna ocazie de a ne scalda in lumina reflectoarelor.

Show-urile voastre au evoluat in timp, de la costume pana la efecte speciale. Cat dureaza sa va pregatiti?

Patricia Cimpoiasu: Pregatirea unui show poate dura cateva saptamani, atat cat a durat pregatirea celui de la Monte Carlo, din cadrul prezentarii brandului Dior, sau cativa ani, atat cat dureaza punerea la punct a show-ului pe care il vom prezenta in curand. Cu cat ai mai multa experienta in domeniu, cu atat durata pregatirilor se mareste. Devii din ce in ce mai pretentios.

Ati trecut prin intamplari deosebite pe scena?

Andreea Runceanu: Tot timpul patim pe scena lucruri neprevazute, de exemplu, pentru ca nu mi-am legat cum trebuie castile am agatat un stativ de microfon si cu el am daramat mai multe pe scena. Sau am patit sa intru cu tocul de la pantofi intre modulele care alcatuiau scena si a trebuit sa raman tintuita acolo pana s-a terminat piesa. (…) Sunt detalii care pot transforma un spectacol de muzica intr-o comedie sau chiar intr-o tragedie.

Tinutele voastre de scena sunt, de regula, realizate de designeri romani cunoscuti. Cat de mult conteaza alegerea costumatiei de scena?

Andreea Runceanu: Suntem foarte atente sa ne adaptam costumatiile in functie de locatie, ora, public, eveniment, sarbatoare, tara etc. Este un semn de respect pentru public sa fii adecvat contextului. In acelasi timp, noi avem mai multe concepte de show, fiecare cu repertoriul lui si costumatiile lui. Nu ne-am simti confortabil sa cantam „We will rock you” in rochie de bal.

Recent ati sustinut un recital in cadrul unui show Dior desfasurat la Monte Carlo. Ce amintiri pastrati de la eveniment?

Patricia Cimpoiasu: Toate evenimentele de acest gen au in spate echipe formate din adevarati profesionisti. Pretentiile sunt colosale, iar ei sunt acolo pentru un scop bine cunoscut: „Totul trebuie sa iasa IMPECABIL! Am evoluat foarte mult in ultimii ani datorita acestor experiente din care observam cum se lucreaza la un alt nivel si prin care am mai invatat un lucru foarte important: Totul este posibil!

V-ati dori sa colaborati pe viitor si cu alti artisti?

Bianca Gavrilescu: Ne dorim sa avem cat mai multe colaborari atat cu artisti romani, cat si cu artisti straini. Eu una mi-as dori foarte mult sa concertam alaturi de Andrea Bocelli.

Care au fost cele mai interesante colturi ale lumii unde ati ajuns?

Bianca Gavrilescu: In Nigeria, unde am cantat la o gala de strangere de fonduri pentru a construi un spital pentru cei nevoiasi, si am mai calatorit in Casablanca, Israel, Beirut si multe alte locuri.

Ce alte proiecte pregatiti in viitorul apropiat?

Andreea Runceanu: Lucram la un album nou, cu muzica originala, in care sa punem toate fanteziile muzicale pe care le avem, de la teme epice si pline de energie, pana la piese sensibile care sa-ti zbarleasca pielea pe tine. In paralel cu albumul, pregatim un spectacol Amadeus care sa poarte numele albumului si cu care sa plecam in turneu la anul.

Sunteti nu doar talentate, ci si frumoase. Cum va pastrati in forma?

Laura Lazarescu: Ne bucuram ca suntem percepute astfel. Credem ca aceste lucruri se observa datorita felului nostru de a fi, a increderii pe care o avem in tot ceea ce facem, a gandirii pozitive si activitatii pe care o desfasuram impreuna si care ne aduce numai satisfactii. Ne incarcam cu energie pozitiva de fiecare data cand publicul ne apreciaza.

Cat de mult conteaza frumusetea in ceea ce faceti?

Andreea Runceanu: Sunt convinsa ca ne-a ajutat intotdeauna faptul ca avem un aspect fizic placut, doar ca Amadeus este Amadeus pentru muzica pe care o cantam si energia buna cu care daruim tot ce avem mai bun pe scena. Aspectul fizic este doar ambalajul de hartie care inveleste cozonacul. Daca e frumos, te poate atrage sa il cumperi, dar daca ajungi acasa si cozonacul are doar 2 nuci, este tare si deloc gustos, a doua oara nu il mai cumperi si le avertizezi si pe vecine sa nu se pacaleasca cu el. Cam asa este si cu artistii ambalati bine, dar care nu au continut.

Text: Oana Baltoc

Foto credit: Marooni