Trusa de prim-ajutor pentru fetele timide

trusa-de-prim-ajutor-pt-timideTe imbujorezi de fiecare data cand trebuie sa vorbesti in public si abia iti faci curaj sa abordezi o persoana necunoscuta? Bine ai venit in clubul fetelor timide! Iti oferim cateva trucuri care te vor ajuta sa depasesti momentele de nesiguranta.

In situatii stresante, precum un examen oral sau un interviu de angajare, unei fete foarte timide i se poate intampla sa se blocheze si sa nu mai poata scoate niciun sunet articulat. In facultate, am avut o colega isteata, foarte buna la literatura engleza, care, atunci cand s-a trezit in fata unei audiente cvasinecunoscute, in momentul  dizertatiei pentru lucrarea de diploma, s-a inrosit la fata si a pierdut complet sirul cuvintelor, luand o nota mica. Pentru ea si celelalte fete la fel de timide, am pregatit cateva sfaturi salvatoare:

Inaintea unui eveniment important, respira profund de 10 ori, in timp ce stai cu ochii inchisi. Concentreaza- te asupra locului corporal unde simti emotia (spre exemplu, in stomac sau in abdomen). Apoi incearca sa reduci simptomele fizice. Aceasta metoda inspirata din tehnicile yoga iti va induce o stare de relaxare si te va ajuta sa fii mai sigura de fortele proprii.

Daca te simti timorata in compania unei persoane anume, imagineaza-ti pentru o clipa ca te afli langa cineva drag. Rememoreaza starea de bine si liniste pe care ti-o inspira compania unei persoane foarte apropiate si incearca sa te concentrezi asupra ei, pana cand vei reusi sa fii mai indrazneata si cu oamenii pe care nu-i cunosti.

Invata sa ai incredere in tine! Timiditatea excesiva arata, de cele mai multe ori, o lipsa de incredere in propria persoana. Cunoaste-ti calitatile si accepta-ti defectele si limitele! Pana la urma, nimeni nu este perfect.

Forteaza-te sa comunici cu ceilalti. Poti incepe, spre exemplu, pe internet, comunicand pe forumuri despre subiectele care te intereseaza. Mai apoi poti incerca ceva mai greu din punct de vedere emotional: suna la o emisiune TV sau radio. Impune-ti sa conversezi cu persoanele de langa tine sau cu colegii in pauze.

 

Text: Raluca Mateescu