Tu DA, el BA! De ce ne simtim atrase de barbatii care ne resping?

de-ce-ne-simtitm-atraseUneori se intampla sa te indragostesti de cineva care nu simte la fel pentru tine si nici nu va simti vreodata, alteori ramai indragostita de cineva care te-a iubit la un moment dat dar a trecut peste ori s-a indragostit de altcineva sau te-ai indragostit de cineva care te-a facut sa crezi ca te iubeste si apoi te-a ranit. Nici nu stii care dintre aceste variante este mai neplacuta. Oricum, toate implica o dragoste neimpartasita si o respingere din partea celui pe care il iubesti. Si desi esti constienta de aceasta respingere, tot catre el tragi. Oare de ce?Te intrebi unde ai gresit?

Prima tendinta este sa te intrebi ce este in neregula cu tine. De ce nu te place? Ce ar trebui sa ai in plus? Ce ai facut gresit? Ce ai fi putut sa faci si n-ai facut? Unde s-a rupt filmul? Si tot ce ai vrea sa stii este ce ai putea sa faci pentru ca el sa te vrea.

Uneori lui ii trece dragostea pur si simplu. Nu iti da niciun motiv, nu stii sa se fi intamplat nimic special, doar ca descoperi ca nu mai este interesat de tine. Alteori vezi ca s-a indragostit de o persoana care ti se pare ca nu este nici pe departe potrivita pentru el si despre care nu observi ca ar fi nici mai frumoasa, nici mai desteapta decat tine. In alte cazuri, cel de care esti indragostita se inchide in el, se izoleaza si desi ai fi dispusa sa il ajuti, el refuza si iti cere sa il lasi singur. Toate acestea sunt scenarii comune si cel mai probabil te-ai confruntat cu macar unul dintre ele pana acum.

De ce te simti tot atrasa de cel care te respinge?

In era comunicarii digitale, cele mai multe persoane reactioneaza la o astfel de stituatie evident… pe Facebook! Incepi sa postezi poze care sa ateste cat de mult te distrezi, cat de mult umor ai si ce bine arati. Apoi poze care sa il faca gelos. Apoi melodii care ii transmit mesaje de inima albastra. Apoi ii dai mesaje sau il suni sau pur si simplu apari “accidental” in acelasi loc in care este el. Gresit!

Suna bizar, dar oamenii sunt atrasi de respingere. Inca din copilarie ne confruntam cu astfel de atitudini. Suntem respinsi, suntem mintiti, suntem criticati, suntem tradati. Toate aceste experiente contureaza modul in care noi ne vedem pe noi si pe cei din jur. Uneori, folosim situatiile care ne ranesc in prezent pentru a ne confirma atitudinile negative din trecut. Credem despre noi ca tot ceea ce vrem este dragostea adevarata, dar suntem dependenti de respingere. Respingerea este cea care valideaza vocea noastra critica interioara. Cele care au construit aceasta voce sunt evenimentele negative din trecutul nostru. Tocmai de aceea, de multe ori, atunci cand suntem respinsi de cineva, in loc sa fim doar tristi pentru ca am pierdut acea persoana, ne concentram asupra defectelor noastre si ne autoblamam.

Cum treci peste o respingere?

Stiu, cel mai greu este sa nu faci nimic, dar exact asta este atitudinea corecta si singura care te va ajuta sa nu-l enervezi si sa-l indepartezi si mai tare. Daca el nu te vrea singur si nesilit de nimeni, orice ai face tu, orice lucruri minunate ai inventa sau orice fraze inteligente i-ai spune, nu or sa ajute cu nimic. S-ar putea sa il induplece pentru putin timp, dar rezultatul va fi acelasi. Asa ca trebuie sa ii dai drumul. Lasa-l sa plece. Renunta la toate scenariile pe care ti le faci pentru a incerca sa-l intorci din drum. Ia-ti timp. Lasa totul sa dispara. Nu face nimic. Asta iti va consuma multa energie. Ai nevoie de discutii constante cu tine, de concentrare si multa stapanire de sine pentru a nu face nimic.

Pentru a trece peste o respingere, cel mai important este sa iti provoci acea voce interioara critica despre care vorbeam mai devreme. Trebuie sa identificam momentele in care aceasta voce se infiltreaza in gandirea noastra. Cand se transforma sentimentul ca iti lipseste cineva in ideea ca nu vei mai gasi niciodata pe cineva asa si ca nimeni nu te va iubi. Putem face acest lucru folosindu-ne de urmatorul truc. Ne gandim ca vocea noastra critica este o persoana din exterior. Am lasa o persoana straina sa ne spuna astfel de lucruri, sa ne demoralizeze asa? Probabil ca nu. Atunci de ce sa ne asuprim noi pe noi? Trebuie sa surprindem momentul cand furia ni se intoarce impotriva noastra si sa o oprim.

Text: Bianca Badescu