Tulburarile bipolare nu au legatura cu schimbarile bruste de dispozitie

tulburarile bipolare nu au legatura cu schimbarile bruste de dispozitieTulburarea bipolara este o boala reala si o conditie psihica grava, care afecteaza 1-2% dintre adulti. Cei care se confrunta cu aceasta afectiune sunt adesea maniaco-depresivi, au schimbari extreme de dispozitie si sufera de depresie severa. In medie, tulburarea bipolara apare in jurul varstei de 30 de ani. Tulburarile pot dura cateva saptamani sau chiar luni si apoi se stabilizeaza timp de cativa ani.

 

 

 

Care este diferenta dintre tulburarile bipolare si schimbarile bruste de dispozitie?

Viata este plina de suisuri si coborasuri. Este destul de normal si chiar psihologic sanatos sa ne mai simtim din cand in cand tristi sau furiosi. In cazul tulburarii bipolare, episodul maniacal este o stare euforica exagerata asociata cu o hiperactivitate fizica si mentala. Episodul depresiv este caracterizat printr-o tristete accentuata, de multe ori asociata cu o pierdere a interesului sau placerii pentru toate activitatile, tulburari ale somnului sau chiar tentative de suicid. Prin urmare, aceasta este o boala reala, potential grava si trebuie tratata.

La polul opus, schimbarile bruste de comportament sunt generate de starile noastre emotionale, de nivelul de stres si de problemele cotidiene.

 

Text: Andreea Popescu