Ultima colectie Fendi semnata Lagerfeld

Intr-o parada “testament”, casa de moda italiana Fendi si-a luat ramas bun, la Milano, de la Karl Lagerfeld, designerului sau preferat si creatorul celei mai recente colectii.

La doua zile dupa moartea celui care a fost nu numai directorul artistic al Casei Chanel, dar a condus si creatia Casei Fendi inca din 1965, impreuna cu Silvia Venturini Fendi, spectacolul a adunat prieteni vechi, fosti colaboratori, jurnalisti si profesionisti din moda, vedete pe podium si in sala.Cea mai lunga poveste de dragoste

“Legatura dintre Karl Lagerfeld si Fendi este cea mai lunga poveste de dragoste din istoria modei si va continua sa ne emotioneze inca multi ani de acum inainte”, a spus Silvia Venturini Fendi intr-o nota de prezentare a colectiei.

“Cand ne-am auzit cu cateva zile inainte de prezentare, singura lui preocupare a fost bogatia si frumusetea colectiei”, a spus ea. “Este un adevarat testament al personalitatii sale, ne va lipsi foarte mult”.

 

Blanuri, piele si camasi incheiate pana la ultimul nasture

Pe podiumul de prezentare, aceasta ultima colectie semnata de „Kaiser“ a adus in atentie  camasile cu gulere cu colturi ascutite, inchise pana la ultimul nasture si siluetele filiforme, care evoca stilul inconfundabil al designerului german. In spatele scenei, cei care au lucrat alaturi de Karl Lagerfeld la aceasta colectie isi amintesc de un moment, acum cateva saptamani, cand designerul a spus hotarat:  “sa facem gulere cat mai inalte si sa le inchidem pana la ultimul nasture”.

Nasturi, pe care este inscriptionat logoul FF “Karligraphy”, proiectat de Lagerfeld in 1981, si transferat apoi si pe butonii de la camasi sau pe incrustatiile blanurilor. Totul in nota caracteristica:  “de la primele sale schite care definesc colectia pana la ultimul sau gest pentru Fendi: linia romantica a unei esarfe de matase”

Ca intotdeauna, pielea si blanurile au fost tratate intr-o maniera care sfideaza regulilele, cu fuste, rochii, jachete din piele perforata, taiate cu laser.

Vestele si mantourile au fost inaltate cu umeri stil „pagoda”, cu taietura masculina si sir dublu de nasturi, uneori decorate cu fermoare sau noduri plutitoare in talie.

Pliseurile, transparenta, asimetria si tonurile neutre de ivoir, cognac, teracota, verde-apa, portocaliu si albastru-azur au pus in evidenta colectia.

 

Aplauze

“Multumim Karl pentru cea mai frumoasa calatorie, cu toata dragostea noastra, familia ta Fendi”, este mesajul transmis de Casa Fendi intr-o pagina completa publicata miercuri in cateva mari ziare internationale, reprezentandu-l pe Karl Lagerfeld pe terasa resedintei sale din Roma.

La finalul prezentarii audienta s-a ridicat in picioare sa o aplaude pe Silvia Venturini Fendi, directorul artistic pentru colectiile de barbati, copii si accesorii, inainte ca sala sa fie scufundata in intuneric pentru un ultim tribut. Un interviu video in care Lagerfeld povesteste despre primul sau desen pentru Fendi in 1965, an in care s-a alaturat Casei. Lagerfeld a fost apoi chemat de cele cinci surori Fendi, Paola, Anna, Franca, Carla si Alda sa preia conducerea atelierului de blanuri. In 1977, designerul de moda a lansat colectia de pret-a-porter a casei Fendi al carui director artistic a ramas pana la moartea sa. Un post pe care il lasa vacant si pentru care succesiunea sa nu a fost inca anuntata.

 

Text: Cristina Dudau

Foto: Hepta