Un copil normal trebuie sa stie 25 de cuvinte pana la varsta de doi ani

-0shutterstock_69211996Oamenii de stiinta sustin ca, pana la varsta de doi ani, copiii trebuie sa stie cel putin 25 de cuvinte si expresii. Potrivit acestora, un vocabular redus poate reprezenta un semn al autismului, dislexiei si chiar al problemelor de auz. La varsta de doi ani, micutii trebuie sa stapaneasca notiuni care tin de jucarii, animale, mancare, si cuvinte precum: mama, tata, lapte, suc, buna, bebe, minge, da, nu, caine, pisica, nas, ochi, banana, biscuite, masina, cald, multumesc, baie, pantof, palarie, carte, au plecat, mai mult si pa pa. Cele 25 de cuvinte pe care trebuie neaparat sa le stie un copil fac parte dintr-o lista mai larga, respectiv o lista ce contine 310 cuvinte.

Pentru un copil mediu, 150 de cuvinte stiute sunt normale. Insa un semnal de alarma este atunci cand un copil foloseste doar 50 de cuvinte sau mai putin, potrivit Asociatiei Americane pentru Progresul Stiintific. In cazul in care parintii se confrunta cu astfel de probleme, cercetatorii le recomanda sa se adreseze unui medic pentru a se putea lua masurile necesare sau pentru a incepe un tratament adecvat, acolo unde este cazul.

Cele 25 de cuvinte enumerate mai sus sunt printre cele mai utilizate cuvinte atunci cand un copil incepe sa vorbeasca. “Daca pana la varsta de 24 de luni un copil nu cunoaste cele 25 de cuvinte obligatorii, acesta se poate confrunta cu probleme de vorbire”, spune profesorul Leslie Rescorla, specialistul care s-a ocupat de realizarea acestei liste de cuvinte.

Profesorul Leslie este de parere ca, daca un copil nu poate folosi aceste cuvinte nici la varsta de doi ani si jumatate, atunci acesta este clar un semnal de alarma si se recomanda apelarea la cursuri de logopedie. Un vocabular redus la varste fragede poate reprezenta un semn al autismului, dislexiei si chiar al problemelor de auz, mai sustin oamenii de stiinta.

 

Text: Andreea Popescu