Un designer român reinterpretează încălțămintea Nike

Designerul Ancuța Sarca, născută în România, dar care locuiește la Londra, a lansat o nouă serie de modele de pantofi-hibrid, din încălțăminte sport Nike uzată. Iar rezultatul este și de această dată unul spectaculos. Iar prețul este pe măsură: 765 de dolari perechea!Și Cher îi poartă pantofii

Ancuta Sarca are o grămadă de admiratori ai creațiilor ei, printre acestea numărându-se și Cher. Diva a postat o fotografie cu noii ei pantofi Nike negri și verde neon, cu mențiunea: „Un cadou de la España ANCUTA SARCA”. Pantofii personalizați au fost de fapt o comandă a lui Cher, al cărei stilist Marjan Malakpour a contactat-o pe creatoare, pentru a întreba dacă face și încălțări personalizate. „Când ma-u contactat pentru prima dată, am făcut cercetări pentru a mă convinge că nu este o farsă”, explică designerul. „Este o legendă și o muză a mea pentru totdeauna, așa că sunt foarte recunoscătoare și mândră că un icon ca Cher poartă ceva făcut de mine!”

Totul a început la Cluj

Ancuța Sarca este absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj, s-a stabilit la Londra și este apreciată deja de specialiștii în modă. Ea a lucrat, printre altele, ca asisstant designer al casei Ashish. Apoi a decis să pornească pe drumul propriu și s-a apucat să creeze încălțăminte, iar modelele ei au atras imediat atenția.

Colecţia ei pantofi-hibrid – o combinaţie de sneakers Nike cu tocuri – a fost creată cu gândul de a feminiza acest tip de încălţăminte.

 „Am vrut să plasez acest gen de încălțăminte într-o lumină nouă, diferită față de scopul lor strict pentru sport, am vrut să depășesc puțin normele și să poată fi purtați într-un context nou”, a explicat creatoarea. „Ideea mi-a venit când m-am mutat și mi-am dat seama că am foarte multe perechi de pantofi pe care nu le mai port, iar majoritatea erau modele sport sau kitten heels. Mi-a părut rău sa renunț la ei și am decis să găsesc o soluție prin care să le pot purta din nou, să le dau o nouă față”, a povestit Ancuța pentru Vogue Australia.

“Kitten heel mă reprezintă”

„După ce am absolvit studiile de licență și master, am învățaț singură cum să fac pantofi, incluzându-i și în colecția de promovare. Am petrecut câteva luni deconstruind și reconstruind diverse tipuri de încălțăminte ca să înțeleg mai bine cum se fac. Pantofii kitten heel fac parte din stilul meu personal.

Am foarte multe perechi și am purtat mereu și încă mai port. Pentru mine reprezintă feminitatea purternică și un pic amenințătoare, nu fragilitatea sau inocența. Pe de altă parte, am purtat mereu trainers Nike care sunt asociați cu moda pentru bărbați atleți, reprezentând masculinitatea extremă. Combinând cele două extreme, am depășit niște limite și îmi place rezultatul”, a povestit creatoarea într-un interviu pentru harpersbazaar.ro.

Text Cristina Dudău

Foto Hepta, Instagram, dazeddigital.com