Un job profitabil sau o sarcina sanatoasa? Asta este intrebarea…

shutterstock_13803868234O noua problema in ceea ce priveste femeile care isi doresc un copil a fost semnalata de cercetatorii de la Universitatea Northwestern din SUA. Se pare ca acestia au gasit un nou factor care influenteaza negativ dorinta unei femei de a deveni mama, si anume perceptia si modul in care sunt acestea solicitate de job. Oamenii de stiinta sfatuiesc femeile sa inceapa sa se gandeasca la organismul lor ca la un ceas, in aceeasi masura in care se gandesc la ceasul lor biologic.

Studiile anterioare au aratat de nenumarate ori ca un job solicitant, orele suplimentare si lucrul in schimburi afecteaza sanatatea femeilor. Conform declaratiilor facute de oamenii de stiinta, acesti factori duc la infertilitate. Printre categoriile de femei vizate sa se confrunte cu infertilitatea se numara asistentele medicale din cauza lucrului in ture si insotitoarele de zbor din cauza distantelor mari si a presiunii din timpul zborului.

Studiul condus de cercetatorii de la Universitatea Northwestern din SUA a reusit sa faca legatura dintre  dereglarile ritmului circadian si fiziologia reproducerii. Studiul condus de catre doctorul Turek si colegii sai este primul care a demonstrat concret in ce fel este perturbat  ritmul nictemeral de ciclurile lumina-intuneric, precum si de stres-ore suplimentare.
Conform rezultatelor, aceste efecte pot fi dramatice in  viata unei femei. Cercetatorii au aflat care sunt factorii care duc la afectarea ritmului circadian si totodata gradul de severitate care poate duce la intreruperea sarcinii. Studiul a fost facut pe soareci, iar in urma acestuia s-a constatat faptul ca alternanta lumina-intuneric, precum si cea care implica stresul-orele suplimentare duc la aparitia infertilitatii cu mai mult de 22%. Se pare ca soarecii care au suferit aceste alternante au prezentat intreruperi mai mari ale ritmului circadian, ceea ce a facut ca soarecii de sex feminin sa nu se mai poata reproduce. Din pacate, acest efect apare si in cazul femeilor.
„Rezultatele noastre au implicatii importante in ceea ce priveste sanatatea reproductiva a femeilor, implicit a femeilor cu tulburari de ritm circadian de somn si/sau femei cu tulburari de ritm circadian afectat din alte motive”, a declarat autorul studiului, doctorul Turek.

Cercetatorii au observat ca aceasta tulburare este mult mai relevanta in cazul femeilor care muncesc in  schimburi si mult mai des intalnita in cazul femeilor care zboara frecvent.
Dr. Turek, Dr. Summa impreuna cu colegii lor au studiat trei seturi de soareci de sex feminin in laborator, care s-au imperecheat recent.  Studiul a fost realizat pe parcursul a 21 de zile, exact durata unei sarcini tipice. Primul set de soareci, format din 12 rozatoare de sex feminin, a fost supus alternantei lumina-intuneric – 12 ore lumina, 12 ore intuneric, timp de 5 zile. Al doilea set, format tot din 12 rozatoare, a fost supus 18 de zile aceleiasi alternante de lumina-intuneric ca si in primul caz. Cercetatorii au monitorizat soarecii pe intreaga perioada de gestatie pentru a contoriza numarul sarcinilor.
In urma analizelor facute, s-a constatat faptul ca rata de succes a sarcinii a fost de 50% in cazul primului set de 5 zile, in timp ce in cazul grupului in faza de 18 zile, rata de succes a fost doar de 22%.
Dr. Summa, cercetator in cadrul studiului, a declarat uimit: „Am fost surprins de cat de dramatic este efectul alternantei lumina-intuneric pe o perioada lunga de timp. Am decis sa facem acest studiu pe o perioada de 18 zile pentru a fi siguri de efectele negative ale acestora asupra sarcinii. Este adevarat ca ne asteptam la un efect negativ care sa duca la intreruperea ritmului circadian, insa nu unul atat de mare.”
Cercetatorii spun ca, pentru a putea identifica in mod specific etapa in care sarcina este afectata si pentru a intelege exact care sunt factorii care duc la intreruperea unei sarcini,  sunt necesare mult mai multe investigatii.
Studiul a fost publicat in revista PLoS ONE.

 

Text: Andreea Popescu